jaarrond terras

Op het terras in de winter? Ja! Zo pak je jaarrond omzet mee

Een vol terras in de zomer is logisch. Maar in de winter óók! De gast vindt buitenlucht prettig en veilig, en een horecaondernemer maakt extra omzet. Win-win dus. Zo zetten ondernemers Bram Bul en Patrick van Aschzetten hun terras in de winter in:

Tekst: Iris Kranenburg

Jaarrond terras

“Veel gasten zitten sinds de pandemie liever buiten met een dikke jas aan, dan in de warmte binnen.” Gastvrijheidsdeskundige Maarten Wessels is duidelijk. “De redenen zijn uiteenlopend: van angst voor beperkte ventilatie tot drukte. Iedereen heeft een eigen reden. Dus heb je de vierkante meters en een terrasvergunning? Maak er dan het hele jaar gebruik van.”

jaarrond terras

Iglo’s en winterse tinten

Bram Bul is zo iemand die de stap maakte naar een jaarrond terras. Hij is eigenaar van verhuurbedrijf Bootje Varen en opende in 2019 BAAI in Breda. Op deze plek vertrekken zijn rondvaarten en kunnen mensen met hun eigen boot aanmeren. Wie op het terras zit, krijgt een echt festivalgevoel, met een zeecontainer als bar, optredens en foodtrucks. Bul: “Omdat we maar een kleine binnenruimte hebben, lag onze focus vooral op het terras in de zomermaanden. Eigenlijk zonde, want we organiseerden wel het hele jaar door vaartochten en andere groepsuitjes. Daarom besloten we om altijd met de seizoenen mee te gaan.” Zo ontstond de HerfstBAAI, met verwarmde kassen en sfeervolle warme herfstkleuren. In de WinterBAAI komen daar iglo’s bij en worden de herfstkleuren vervangen voor winterse tinten. “Op die manier kan iedereen elke dag genieten van het terras”, vertelt Bul.

Overkappingssysteem

Ook De Fazant in Ulvenhout zet volop in op een jaarrond terras. Eigenaar Patrick van Asch: “We hebben geïnvesteerd in een overkappingssysteem: met warm weer zetten we dat volledig open en verdwijnen de overkapping en ramen in de constructies. Wordt het wat frisser? Dan gaan de ramen en overkapping weer omhoog. In het najaar is het terras overdekt en zetten we heaters en openhaarden neer.” In de winter is de helft van het terras open, alsnog goed voor honderdtwintig gasten. Van Asch: “We maken het dan extra gezellig. Wij zeggen altijd: ‘Het is buiten geregeld warmer dan binnen’.”

Gastvrijheidsdeskundige Wessels ziet zo’n jaarrond terras als een absolute noodzaak. “Met de continu veranderende regels zijn er wellicht periodes dat er minder gasten binnen mogen zitten. De omzet van het terras is dan keihard nodig. Ik ken een ondernemer die daarom van een bruin café naar een zaak met restaurantfunctie is getransformeerd, inclusief nieuwe keuken en jaarrond terras. Dat is de investering dubbel en dwars waard.”