Sligro den BoschSfeer Korte PutstraatFoto ; Pim Ras
Branchenieuws

Zó denken ondernemers over de heropening

De terrassen mogen beperkt open. Zijn horecaondernemers blij met deze stap? Aan de hand van een paar thema’s gaan we in gesprek met drie ondernemers: Herman Hell (Rotterdam), Johan de Vos (Breda) en Michel Pais (Amsterdam).

Tekst: Carolien Dircken en Iris Kranenburg

Entree Magazine staat t/m 30 april in het teken van de heropening van de terrassen! Tot die tijd versturen we meerdere nieuwsbrieven rondom dit thema. Schrijf je hier in!

De heropening

Michel Pais (rechts) over de heropening

Horecaondernemer Michel Pais (eigenaar van o.a. No Rules en Strand Zuid in Amsterdam): “Ik ben in de basis heel blij dat er weer iets gaat gebeuren en ben ook wel klaar met al het negatieve gedoe. Natuurlijk snap ik dat dat anders is als je een klein terras hebt. Dan moet je je misschien afvragen of het slim is om open te gaan. Maar ik zie dit echt als een eerste stap en als de zaken met een groter terras nú het voortouw nemen en laten zien dat we dit goed doen, dan denk ik dat stap twee snel gaat volgen en dat zaken van collega’s dus ook weer open kunnen.”

Horecaondernemer Herman Hell (eigenaar van o.a. het Zalmhuis, NRC en Sijf in Rotterdam) heeft gemengde gevoelens. Direct na de persconferentie zegt hij tijdens Horeca Inside, een wekelijkse ‘room’ op het online platform Clubhouse: “Tja, je moet ergens beginnen. We mogen vanaf 28 april opschalen, maar het gaat wel in hele kleine stappen. Ergens ben ik wel blij met deze heropening, maar eigenlijk vind ik het vooral symbolisch. Van alle scenario’s die ik van tevoren had bedacht, is dit niet bepaald de beste. Met vijftig mensen maximaal en dan ook nog eens van 12.00 tot 18.00 uur.

Horecaondernemer Johan de Vos (eigenaar van o.a. Boerke Verschuren en Kahuna in Breda) reageert ook op Clubhouse: “Ik ben onder de indruk van Herman. Hij is nog redelijk positief. Toen ik naar de persconferentie keek dacht ik echt: waar kijk ik eigenlijk naar? De overheid behandelt horecaondernemers als kleuters. Van 12.00 tot 18.00 uur een zaak draaien is kansloos en een recept voor chaos. En dan ook nog eens maximaal vijftig personen per terras. Dat slaat als een tang op een varken.”

Haken en ogen

Johan de Vos: “Wat als het gaat regenen? Ik ga mijn gasten echt niet tegenhouden bij de ingang. Iedereen mag komen schuilen. Het is typisch de papieren werkelijkheid van Den Haag. Ik hoop gewoon dat het vaccineren nu echt gaat lopen zoals wordt gezegd, zodat we snel kunnen opschalen.”

Herman Hell: “Het is niet de beleving die we normaal bieden, maar het is iets.”

Michel Pais: “Het is best een uitdaging om alleen het terras te openen. Wij gaan de boel deels overkappen, maar je kunt niet duizend zitplaatsen droog houden. De vijftig plekken die straks zijn toegestaan natuurlijk wel. Stel dat je gast net eten besteld heeft en het begint te regenen? Daarom denk ik dat we moeten laten zien dat we deze stap goed aanpakken, zodat we ook snel weer binnen gasten mogen ontvangen. Gelukkig hebben we zitplaatsen genoeg en zijn er ook kuchschermen als dat nodig is, dus we hoeven niet heel veel te investeren om weer open te kunnen.”

Geld verdienen

Michel Pais: “Rendabel is een woord dat ik de komende periode nog niet durf te gebruiken. Het zal een uitdaging worden om winst te draaien met de restricties die nu gelden. Daarom is het heel belangrijk dat we ook in de heropeningsfase steun krijgen. Zonder die steun kunnen we net zo goed nog niet open gaan.”

Herman Hell en Johan de Vos: “Commercieel gaan we met deze heropening weinig behalen.”

 

De eerste gasten

Herman Hell: “Over twee van mijn terrassen twijfel ik nog, of ik die openen. Door sowieso de andere terrassen te openen, blijf je in het vizier van gasten. Daar doen we het ook voor. We gaan in elk geval nu aan de slag met de voorbereiding. Onze systemen, menukaarten en personeel.”

Johan de Vos: “Ondanks het niet is waar we zo op hoopten, kijk ik er natuurlijk wel naar uit om weer gasten op ons terras te zien.”

Michel Pais: “Ik heb vooral heel veel zin om weer gasten te ontvangen. En om zelf op het terras te gaan zitten en lekker te eten bij een collega. We hebben de vorige keer dat we zouden heropenen al mensen laten reserveren. Die gasten krijgen nu de kans om als eerste een tafel op het terras te boeken. Voor de 28ste zitten we dus al direct vol. Dat we maar tot 6 uur open mogen zie ik ook als die eerste stap die we moeten nemen. Gelukkig werken er nog veel mensen thuis en weten die ons echt wel te vinden als ze even ergens anders willen werken: bij ons op het terras kan dat prima. ‘s Avonds is het nieuwe werken.”

Tags: