Vijf vragen aan Richard Moerkerk van Proeflokaal de Boom

Vijf vragen aan Richard Moerkerk van Proeflokaal de Boom

In de voormalige Alkmaarse bierbrouwerij De Boom huist al ruim 35 jaar Proeflokaal De Boom. Richard Moerkerk is hier de biersommelier en licht alle speciaalbieren tot in detail toe. Wat kan je verwachten van dit Alkmaarse proeflokaal? Wij stelden Richard Moerkerk vijf vragen.


Proeflokaal de Boom

Waar komt de naam van het café vandaan?

“Het pand waarin Proeflokaal de Boom is gevestigd, stamt uit 1647. Het was een bierbrouwerij. Er werd gebrouwen met water uit de Schermer en de duinen. De Boom staat voor het hefsysteem waarmee water op de kade en bier op schepen werd geladen. Er werd veel bier geëxporteerd, Alkmaar was een belangrijke brouwstad.”

Welke rol speelt het in de Alkmaarse bierhoreca?

“Proeflokaal de Boom is 35 jaar oud en het eerste échte biercafé van Alkmaar en omstreken. De ongedwongen sfeer in combinatie met bierspecialiteiten, historie en de locatie maken dit tot een uniek café. De passie en motivatie om het elke dag weer een stukje beter te doen, houdt ons scherp en zorgt er voor dat we bier én gastvrijheid aan onze gasten serveren.”Wat staat er op je bierkaart?

“We hebben de lockdown gebruikt om de bierkaart te veranderen. We zijn begonnen met gave, stabiele bieren en brouwerijen bij elkaar te zoeken en daaruit is de kaart opgebouwd. Daarna heb ik alle bieren in grafieken gezet zodat ik zeker weet dat er voor iedere smaak iets bij is. Verder houden we een ruim wisselassortiment op de tap, in de fles en in blik, zodat we elke week drie à vier nieuwe bieren kunnen aanbieden.”

Wat maakt dit café aantrekkelijk voor gasten?

“In Proeflokaal de Boom hoef je nooit alleen te zitten. Het is een plek waar jong en oud elkaar ontmoet en uitgaat. We hebben een prachtig groot terras en een knus, ouderwets bruin café. Daarnaast is de kennis en kunde van het team erg belangrijk. Gasten komen binnen en vragen ons: Waar heb ik trek in?”


Proeflokaal de Boom

Wat merken je gasten van jouw titel ‘Bierspecialist in de Horeca’?

“Al voordat de uitslag bekend was waren veel gasten met de verkiezing bezig. Ze wisten de datum van de gala-avond uit hun hoofd! Na de uitreiking werd ik maandenlang elke dag door gasten gefeliciteerd; ik merk nog steeds dat zij ook heel erg trots zijn. Als ambassadeur probeer ik de diversiteit van bier bekender te maken.”