Biernieuws

Nieuw: Beerwulf-pakket met zes SMaSH-bieren

Hollands Hophuis daagde zes Nederlandse brouwers uit een SMaSH (met één hop- en één moutsoort) te brouwen en het beste uit de hopvariëteiten te halen die Hollands Hophuis leverde aan de brouwers. Het Beerwulf SMaSH-pakket is vanaf augustus verkrijgbaar via Beerwulf en op 13 augustus is er een live-tasting via Facebook.

 

SMaSH staat voor: Single Malt and Single Hop. Het is dé manier voor een brouwer om ingrediënten in zijn puurste vorm te gebruiken. Het idee voor dit project kwam van Carel Krol, mede-oprichter van hopleverancier Hollands Hophuis: “Hop is een prachtige, fascinerende plant. Onder goede omstandigheden groeien ze 12 tot 13 cm per dag, je ziet ze groeien, dat is echt een klein wonder. Maar de hopplant is ook een redelijk gevoelige plant, vatbaar voor ziektes. Dat maakt dat een goede hopopbrengst geen vanzelfsprekendheid is. In dit vak kan ik de verwondering over de plant combineren met een prachtig product: bier!”

Uitdaging

Eén variëteit hop, één soort mout, water en gist. Dat klinkt simpel, maar het is voor een brouwer een uitdaging daar iets moois van te maken. Er is niks om je achter te verschuilen, kleine foutjes komen onberispelijk naar boven. Toch wilde Carel SMaSH bieren: “Daarmee kan je echt het specifieke hoparoma goed laten zien. Dat maakt het zo leuk, dat je nu kan proeven wat een bepaalde hopvariëteit in bier kan doen en wat voor aroma het geeft.” En dus gingen 6 brouwers met 6 (Europese) hopsoorten de uitdaging aan.

Zes brouwers, zes hopsoorten

De bieren in het pakket zijn afkomstig van 6 brouwers, geselecteerd door Carel: “Dit zijn brouwers waar wij al langere tijd mee werken. Brouwers die net als wij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, daar komen zeker mooie SMaSH-bieren uit.” De 6 bieren met bijbehorende hop zijn:

*Rock City: SMaSH - DDH Double IPA met Sorachi Ace, van oorsprong een Japanse hop met aroma’s van limoen, citrus met een toets koriander.

*Bird: Puur Goudhaan SMaSH Pale Ale met Hüll Melon, deze hop geeft duidelijke aroma’s van honingmeloen met een vleug aardbei.

*Van Moll: SMaSH hit NEIPA met Callista, een Duitse hop met aroma’s van abrikoos, passievrucht en rode bessen.

*De Prael: Vienna SMaSH Lager met Barbe Rouge, een hop uit Frankrijk met aroma’s van kersen en aardbeien.

*VandeStreek: SMaSH Pale Ale met Junga hop, een Poolse hop met aroma’s van onder andere zwarte bes en ananas.

*Dutch Bargain: As bitter as Ariana Grande’s exes IPA met Ariana hop. Doet Amerikaans aan: Harsig, tropisch fruit en peer.

Over Hollands Hophuis

Hollands Hophuis is meer dan een hopleverancier. Het bedrijf neemt eigenlijk het hele hopdossier van een brouwer over. Brouwers willen uiteraard de beste kwaliteit hop voor hun bier. Dat is van vele factoren afhankelijk, dat begint bij de groei en hoe de hopteler zijn grond behandeld. Maar ook hoe er wordt geoogst, hoe de hop wordt verwerkt en verpakt, hoe het wordt vervoerd, allemaal voorbeelden van zaken die bepalend zijn voor de kwaliteit van de hop en uiteindelijk ook voor het bier. Hollands Hophuis heeft daarvoor een heel pakket aan parameters samengesteld waar zij samen met de telers mee aan de slag gaan. Op die manier is Hollands Hophuis in staat de beste kwaliteit hop aan brouwers te leveren. Verder experimenteert het bedrijf erop los en onderzoekt samen met telers en universiteiten heel veel aspecten van hop.

Hop = smaakmaker 

Hop is een zeer belangrijke smaakmaker in bier, zeker in de immer populaire hoppige bieren. Vooral fruitige aroma’s zijn tegenwoordig heel belangrijk, dat zie je terug in IPA’s met Amerikaanse hoppen. Hollands Hophuis werkt echter alleen met Europese telers, dat is een bewuste keuze. Europa is de bakermat van de hop. Binnen Europa kunnen kan Hollands Hophuis vaker langs een teler gaan en intensiever samenwerken met de telers om die kwaliteit te waarborgen. Daarnaast is het veel duurzamer, hop de oceaan over peddelen heeft toch een andere footprint. Daar kan je tegenwoordig niet meer omheen, het is en wordt steeds meer een eis vanuit de verschillende overheden. 

Het bierpakket

Met het Beerwulf SMaSH pakket proef je alle SMaSH bieren die Hollands Hophuis samen met de 6 brouwers ontwikkelde. Het pakket bevat 2 stuks van elk bier, totaal 12 bieren! Het SMaSH pakket is verkrijgbaar voor €39,99. De flessen zijn overigens ook los te bestellen. Op 13 augustus is er een live-tasting op Facebook.