Rutte over dichthouden horeca: 'Snap dat het oneerlijk voelt'

Rutte over dichthouden horeca: 'Snap dat het oneerlijk voelt'

De lockdown komt na de persconferentie van vanavond - vrijdag 14 januari - tot een einde, helaas geldt dat niet voor de lockdown waar de horeca mee te maken heeft. In dit bericht lees je het nieuws uit de persconferentie voor de horecabranche.

De Haagse bronnen lieten het gisteren al weten, de horeca blijft na 14 januari dicht. Ook blijft de culturele sector volledig gesloten. “Ik snap heel goed dat het compleet oneerlijk voelt na al die lange maanden van sluiting en na al die moeite om veilig open te kunnen. Maar de optelsom van alle contacten in de samenleving bepaald het risico, en daarom kan simpelweg niet alles tegelijk open”, aldus Minister-president Mark Rutte. Het kabinet kijkt over tien dagen, op 25 januari, opnieuw naar de mogelijkheid om restaurants, cafés, bioscopen en theaters te openen.

Horecazaken toch open zaterdag 15 januari

Premier Rutte en minister Kuipers kregen tijdens de persconferentie vragen van journalisten over horecazaken die - ondanks de maatregelen - toch de deuren gaan openen. Rutte begrijpt dat de ondernemers veel moeite hebben met de harde lockdown voor hun sector. Hij heeft begrip voor burgermeesters die dat niet op voorhand willen verbieden. "Burgemeesters in Nederland gaan verstandig om met de situatie. Natuurlijk geldt het demonstratierecht ook voor de horeca. Burgemeesters kijken wat ze even kunnen toestaan, met de nadruk op 'even'. Het kan niet zo zijn dat de horeca weer volledig opengaat. Iedereen is er klaar mee, maar als we nu teruggaan naar de situatie van voor 18 december, dan loop je groot risico dat de zorg overstroomt. De zorg moet beschikbaar blijven voor iedereen die het nodig heeft."

Minister Kuipers van Volksgezondheid meldt dat de maatregelen ook meer kunnen worden als de regels niet worden nageleefd: "We moeten rekening houden met wat er de komende periode gaat gebeuren met het aantal besmettingen. Als dit maatregelenpakket niet goed wordt nageleefd, dan worden het er nog veel meer."

Entree Awards verplaatst naar 21 maart

Door alle onzekerheid die corona met zich meebrengt én omdat we een veilig event voor de branche willen neerzetten zijn wij helaas genoodzaakt om de Entree Awards wederom te verplaatsen. Het event verplaatst van maandag 31 januari naar maandag 21 maart 2022. De locatie blijft ongewijzigd: Theater Amsterdam. Je leest er in dit bericht alles over.