Ambrozijn

Restaurant Ambrozijn in Valkenburgs kerkje is geopend

Op 4 december 2021 hebben chef Sven en gastvrouw Joëlle Nijenhuis de deuren van hun restaurant Ambrozijn in Valkenburg geopend. Het fine-dining-restaurant is gevestigd in de voormalige Irenekerk in Valkenburg. Uniek voor Limburg is het zogenaamde one-table-restaurant op de begane grond, waar gasten rond de open keuken aan de chef’s table eten. Bekijk de foto’s van het restaurant en de gerechten onderaan dit bericht.

Restaurant Ambrozijn

Restaurant Ambrozijn

Restaurant Ambrozijn is gevestigd in de uit 1891 stammende Irenekerk, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers. Na een brand in 2018 is het pand ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. De naam Ambrozijn is afkomstig uit de Griekse mythologie, waarin ambrozijn het voedsel, dan wel de drank van de goden is.
Bijzonder aan Ambrozijn is de open keuken in het midden van het restaurant. Sven Nijenhuis: “Rond de keuken staat de chef’s table, de enige tafel op de begane grond. Hier kunnen 18 gasten op individuele reservering op hoge comfortabele stoelen eten, terwijl ze de keukenbrigade aan het werk zien. Voor zover ons bekend is dit uniek voor Limburg. Op de vide is plaats voor 24 gasten. Zij eten aan eigen tafels en hebben via een doorkijk in de vloer zicht op wat er beneden gebeurt.”

Restaurant Ambrozijn

Drankorgel als eyecatcher

Designer Tim Reiters van Ontwerpbureau Reiters in Maastricht tekende voor het interieurontwerp. De chef’s table is gemaakt van keramiek dat er uitziet als beton. Eyecatcher op de vide is het ‘drankorgel’, de bar met orgelpijpen van blauwstaal. De muren zijn ruw en onafgewerkt gelaten, waarbij door de brand zwartgeblakerde delen te zien zijn.

Grot in de Cauberg als aperitiefruimte

In het voorjaar van 2022 wordt een terras aangelegd en zal ook de achter het restaurant gelegen grot in de Cauberg in gebruik genomen worden. Deze grot werd destijds gebruikt als ijs- en wijnkelder en grafkelder van de Valkenburgse familie Loisel en zal straks onder meer als aperitiefruimte voor kleinere gezelschappen worden gebruikt.

Joelle en Sven Nijenhuis

Joëlle en Sven Nijenhuis

Joëlle en Sven Nijenhuis hebben als gastvrouw, respectievelijk (sous-)chef ruime ervaring in het topsegment opgedaan in Nederland en België. Beiden werkten bij Château Wittem in Wittem en Ralf Berendsen (voorheen La Source) in Lanaken. Sven werkte als leerlingkok bij Da Vinci en De Leuf, waarna hij zijn carrière vervolgde bij onder meer Parkheuvel en Ivy in Rotterdam en Limburgse zaken als Beluga, Damianz en Château St. Gerlach. Sous-chef is Sven Cobben, die eerder werkte bij Ralf Berendsen (voorheen La Source) in Lanaken, Château Wittem in Wittem en Vanille in Eijsden.

Roerige coronatijden

De opening van Ambrozijn vindt plaats in roerige coronatijden, inclusief een kort voor de opening afgekondigde avondlockdown, waardoor het restaurant alleen maar voor de lunch geopend mag zijn. Sven Nijenhuis: “We hebben direct de oorspronkelijke plannen aangepast en zijn een dag extra open gegaan. We zijn heel blij met de grote belangstelling en de positieve reacties die we in de eerste anderhalve week al mochten ontvangen. Hierbij willen we ook onze investeerders Nelleke en Fred Zwarts-de Meij, Heleen en Harm Loopstra van wijnhandel Vinolo en Silvia en Ronald de Meij bedanken voor hun steun en hun vertrouwen in ons. Silvia en Ronald de Meij waren bij het voormalige Kasteel Wittem onze werkgevers en hebben ons bijgestaan met adviezen en begeleiding en daar zijn we hen heel dankbaar voor.”

Eerder dit jaar schreven we al over restaurant Ambrozijn, lees onze preview hier.

Op de hoogte blijven van alle trends en openingen in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws