Persconferentie: alle regels en versoepelingen voor de horeca

Persconferentie: alle regels en versoepelingen voor de horeca

Premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid hebben in de persconferentie versoepelingen voor de horecabranche verkondigt. Vanaf morgen 05.00 uur gaan de deuren weer open. De sluitingstijd wordt 22.00 uur. Lees in dit bericht de verdere versoepelingen en regels voor de horecabranche.

Deuren van horeca en cultuursector weer open

Vanaf woensdag 26 januari gaan de deuren van de horeca en in de cultuursector weer open. Mark Rutte: "Tussen 5.00 uur en 22.00 uur kan bijna alles open vanaf morgen. Buiten en binnen geldt nog wel de 1,5 meter afstand”. De heropening gebeurt wel onder voorwaarden. Zo moeten de deuren van restaurants, cafés en alle andere locaties om 22.00 uur sluiten en moeten bezoekers een geldig coronabewijs kunnen tonen. Voor toegang tot een restaurant of theater zal 3G weer gaan gelden: je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Een mondkapje is verplicht als gasten in een restaurant die van tafel gaan, naar bijvoorbeeld het toilet.

Op locaties waar iedereen een vaste zitplaats heeft, zoals in het restaurant, mag de volledige capaciteit benut worden, als iedereen maar op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Dit zal dus niet volledige capaciteit zijn, maar werkelijk ongeveer een derde van de capaciteit betekenen.

Nachthoreca en internationaal toerisme

Voor de nachthoreca zijn nog geen versoepelingen aangekondigd. "Uiteindelijk wil je dat het weer kan, maar er is nog geen datum te geven", zegt Rutte. Voor de nachthoreca is het niet rendabel om open te gaan met een sluitingstijd van 22.00 uur.

Voor hotelbedrijven is het noodzakelijk dat het internationaal toerisme weer zo snel mogelijk op gang komt, dat heeft een aanlooptijd van weken en voor o.a. cateraars is het belangrijk dat de evenementensector weer tot leven komt. KHN: “Zo snel mogelijk inzicht in de vervolgstappen van de versoepelingen is nu essentieel voor deze groepen horecaondernemingen.”

'We zijn hier zo aan toe'

KHN is verheugd met de voortvarendheid waarmee het nieuwe kabinet met de coronacrisis om gaat. De keuze van het kabinet om eet- en drinkgelegenheden te heropenen én pas om 22.00 uur te sluiten valt samen met de wens en inzet van KHN, zodat horecaondernemers ook in de avond hun gasten kunnen ontvangen en daarmee een deel van de avondomzet kunnen maken. “Na een lange donkere tijd van lockdown klinkt eindelijk weer het geluid van gastvrijheid door de straten van Nederland”.

"Dit is precies waar we de afgelopen weken voor gestreden hebben", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "We zijn blij dat het nieuwe kabinet voortvarend doorgaat met versoepelen. Al is er voor een paar sectoren binnen de horeca nog wel perspectief nodig. We zijn hier zo aan toe. Ondernemers, maar ook medewerkers én gasten hebben de horeca ontzettend gemist."

Geldig voor zes weken

In de persconferentie werd duidelijk gemaakt dat deze versoepelingen gelden voor zes weken, tot 8 maart. Rutte: "Dit pakket geldt voor zes weken, over drie weken is een nieuw weegmoment. We doen vandaag iets heel spannends. Over drie weken zijn de besmettingscijfers vrijwel zeker nog veel hoger dan nu.” Rutte roept iedereen daarom op zich aan de regels te houden die de komende drie weken gelden. "Dan is het misschien niet nodig om opnieuw op de rem te moeten trappen", zegt hij.

Op de hoogte blijven van al het nieuws uit de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief!