Wow, wow en wow

Enige tijd geleden mocht ik in het hoofdstedelijke restaurant Izakaya aanzitten bij een masterclass over Japanse cocktails & bites. Verse wasabi, het beste wagyu-rundvlees en kraakverse vis; chef Harry Shetty doet het niet voor minder. Als cocktailbar staat Izakaya minder bekend, dus ik was benieuwd. Blijkt dat bartender Adrian Innemee zich als een kind in een snoepwinkel mag wanen, achter de bar en in de keuken. De exclusieve Oosterse citrusvrucht yuzu hebben ze hier vers tot hun beschikking, net als ingewikkelde theesoorten, sochu en sake. Maar bij het dessert viel ik echt van mijn stoel, toen Adriaan een old-fashioned-cocktail roerde met een zeventien jaar oude Japanse Hibiki-whisky, de likeur Mozart Chocolate Pure 87 en gedroogde yuzuschil. Wow.

Enige tijd later bezocht ik de VENUEZ14 - Benelux Barshow in Antwerpen. Met een overvloed aan gin, nieuwe drankmerken, seminars van grootheden uit de barindustrie, proeverijen en meer dingen die van een barshow een barshow maken. Mijn zintuiglijke wow-moment kwam net voor ik huiswaarts wilde gaan, toen een vriend uit de industrie erop stond dat ik echt iets bijzonders moest proeven. Ene Reisetbauer, de voor kenners wereldberoemde producent van Oostenrijkse eau de vie, kreeg mij vervolgens even totaal stil met zijn variant met … wortelen! Alsof je wortelsap drinkt, maar dan honderden malen intenser. De intrinsieke smaak die een wortel blijkbaar in zich heeft, kwam keer op keer terug op het palet. Een bizarre ervaring.

Mijn derde en laatste wow heeft te maken met een recente opleving in de horeca waar ik heel blij van word: de brunch op zondag. Geïnspireerd door de cultuur in steden als New York en Londen, openen ook Nederlandse restaurants op zondagmiddag hun deuren voor het wekelijkse brunchritueel. Ineens vraagt de serveerster op zaterdagavond of je er morgenmiddag ook bij bent. Dat is nieuw, en het is leuk. Bovendien is de sfeer die om de brunch heen hangt bijzonder: iedereen voelt zich relaxed, eventueel brak, maar zeker wel goedgemutst. Niet in de laatste plaats dankzij de fijne, vloeibare begeleiding bij de eggs benedict, huisgemaakte bacon en worstjes, philly cheesesteaks, pancakes en wentelteefjes met fruit. Caloriearm is brunchen vrijwel nooit en de brunch-cocktails die de wereld om je heen een stukje vrolijker maken, doen daar niets aan af. Bloody mary’s gaan er bij een goede brunch met kannen tegelijk doorheen, mimosa’s bubbelen vrolijk in de rondte. En die brunch kan op een zondagmiddag zomaar tot in de avond duren. Zie de brunch als het stoere broertje van de high tea, die jaren geleden toch nog heel hip was. Brunch is rock-’n-roll op z’n zondags. Geen truttig gedoe met serviesjes en kunstige gebakjes. Ik ben er letterlijk en figuurlijk vol van!