Foto Flickr.com/nina_gaisch

Wat fijn dat u er bent…

Tijdens de donkere en winterse dagen gaan veel Nederlanders ‘overwinteren’ op zonnige bestemmingen onder het motto: vitamine D ophalen.  Afgelopen november behoorden  een aantal vrienden, mijn vrouw en ik ook tot deze groep. Wij vlogen naar Willemstad op Curaçao.  Overigens niet de eerste keer want los van de ‘lig(t) therapie’  greep de ervaring van de Antilliaanse cultuur, de culinaire hoogstandjes in de restaurants en de oprechte hartelijkheid van de inwoners ons vanaf de eerste keer. De beleving van zo’n vakantie begint voor ons doorgaans op Schiphol, waar je al snel in vakantiestemming komt.

Maar deze keer was het anders. Naast de diepe indruk die de in franse kleuren verlichte verkeerstoren op mij maakte ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Parijs, betrapte ik mijzelf  erop dat ik verbaasd was over de ongewoon lange rijen bij het inchecken. Immers; Curaçao is ruim 10 uur vliegen en doorgaans gaan toeristen voor een weekje zon eerder richting Egypte, Turkije en andere zonnige bestemmingen dichterbij.  Iemand voor mij in de rij vertelde dat zij hadden omgeboekt. Hun oorspronkelijke bestemming was Egypte. Maar door de vliegramp met een Russisch toestel dat was opgestegen vanaf badplaats Sharm-el-Sheikh eind oktober en de aanslagen in Parijs zat de angst er goed in. 

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat politieke situaties en terreurdreiging een zeer grote invloed hebben op het toerisme en dus de hotellerie. Eerdere aanslagen zoals bijvoorbeeld in Tunesië en door politieke situaties in Europa, zorgen ervoor dat de toerist andere keuzes maakt. Recent florerende strandbestemmingen als Sousse liggen er nu verlaten bij.

Reizigers kiezen steeds meer voor accommodatie op bestemmingen waar ze zich veilig en welkom voelen. De keuze voor Curaçao als bestemming is vanuit dit oogpunt dan ook een hele logische als het aan mij ligt. Naast de gegarandeerde aangename temperaturen, mooie stranden  en totale ontzorging is er meer dan voldoende te beleven. 

Zo hebben we geweldige resorts bezocht waaronder Lions Dive Beach, Mambo Beach en Papagayo. Al deze resorts hebben geweldige faciliteiten en prachtige aangelegde infrastructuren. Een uitschieter was echter het aangelegen restaurant Shore van het Santa Barbara Beach Resort. Het signatuurrestaurant gelegen aan de Caribische zee onder leiding van Heinrich Hortencia is een werkelijk gastronomische ervaring. In combinatie met een fenomenale dienstverlening door het uitermate vriendelijk en lachend personeel kwamen daar alle elementen van beleving  samen. We voelden het: men vond het oprecht fijn ons te zien...

Hoe anders was mijn ervaring de week ervoor met een ketenhotel in Brussel waar ik werk gerelateerd moest overnachten . Vanwege terreurdreiging lagen de bezettingsgraden op nog geen 30%  maar nog steeds lagen de kamerprijzen ruim boven de €200,-.  Op mijn vraag aan de receptionist waarom de prijzen nog zo hoog stonden ondanks dat het hotel ongeveer leeg is, kreeg ik het antwoord dat dit policy vanuit de directie is. Het resultaat, een uitgestorven hotel zonder enige sfeer, namen ze voor lief.

Ik wens de directie van dit hotel een vakantie op Curaçao toe om de kracht te ervaren van een oprecht ‘Fijn dat u er bent!”

-----------------------------------------------------
Toevoeging 23 januari 2016: Deze column is geschreven voordat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zwangere vrouwen die naar landen landen in Midden- en Zuid-Amerika willen reizen waarschuwde. Het RIVM doet dit vanwege het zika-virus dat momenteel in dat gebied actief is en wordt overgedragen door muggen. Deskundigen vermoeden dat het virus hersenschade bij ongeboren kinderen veroorzaakt. Volwassenen kunnen ook ziek worden, maar herstellen meestal snel.

----------------------------------------------------