Verkeerdbord

Onlangs reed ik op de Autobahn in Duitsland. Tussen de plaatsen Ausfahrt en Dreieck stopten we bij een zogeheten verzorgingsplaats.

Het wegrestaurant was eerder keurig aangekondigd met het herkenbare bord met mes en vork. U kent het wel. Of niet? Bij het zien van het bord was ik namelijk verbaasd. Iets in mij zei dat dit een ander bord was dan die we in Nederland hebben.

Op de terugweg in Nederland ging ik meteen op zoek naar zo’n herkenbaar bord. Bij het zien van de eerste wist ik dat mijn geheugen mij niet in de steek had gelaten. Want wat bleek: in Nederland staan er een vork en lépel op.
Ongelooflijk. We zetten de gastronomie steeds beter op de kaart,  wegrestaurantketens ontwikkelen nieuwe concepten en de kwaliteit stijgt. Tegelijkertijd kondigen wij deze bedrijven aan met een vork en een lepel!

Ik vraag mij af waar het in de ontwerpgeschiedenis van dit verkeersbord mis is gegaan. Het is humor en triest tegelijk. Zie het al helemaal voor mij. Een ambtenaar van het ministerie van, in die tijd, Verkeer & Waterstaat geeft een collega die goed kan tekenen de opdracht een dergelijk bord te ontwerpen. Hij vraagt om een bestektekening. De goede man neemt de opdracht aan en gaat naar huis. Aan de avonddis vertelt hij over zijn nieuwe ontwerpkans. Hij kijkt naar zijn couvert … en neemt het woord bestektekening erg serieus.

Ik besloot het er in ieder geval niet bij te laten, want wil weten wat er aan gedaan kan worden. Hoe verander je zoiets? De telefoniste van Postbus 51 dacht dat ik een grap maakte. “Of ik ook een echt inhoudelijke vraag had.” Vervolgens had ik iemand van de ANWB aan de lijn. “Waarschijnlijk is het uit historie zo gegroeid.” Historisch gegroeid? Hysterisch werd ik. Is er dan niemand bij het ministerie of de ANWB die de laatste jaren heeft opgelet? Eten alle medewerkers van genoemde instanties elke avond pasta? Heerst bij hen nog de rechterarm-om-je-bord-heen-en-schuiven-maar-met-die-lepel-eetcultuur?

Ik meen het, ik ben bloedserieus, mijn onderzoek is nog niet klaar. Nog lang niet. Grote kans dat ik een mailactie ga beginnen met de titel Van Verkeerdbord naar Verkeersbord.

Uiteraard houd ik u op de hoogte. Ik ga nu eten, ben benieuwd hoe de tafel gedekt is.

Maarten Wessels.