Vechten om een plekje op de wijnkaart

Gigondas heeft een goede naam in de Rhône. Toch moeten de boeren ervan vechten voor hun positie op de (horeca)markt.

Concurrentie met de wijnburen; het viel me ook al op tijdens een bezoek aan de Languedoc. Het grote aanbod vergelijkbare wijnen in deze regio zorgt ervoor dat alle appellaties moeten vechten voor hun positie op de markt. Tijdens een diner in België met 30 wijnboeren uit Gigondas dringt het tot me door dat aan de oevers van de zuidelijke Rhône dezelfde strijd gaande is. Ook hier zijn de verschillen tussen de diverse appellaties niet spectaculair. Sterker nog: de Languedoc en de Rhône hebben juist veel gemeen, waaronder de lokale druivenrassen grenache, syrah, mourvèdre, cinsault en carignan. Is er iemand die een overtuigend en significant verschil kan aanduiden tussen een Rhônewijn uit Cairanne, Vinsobres of Gigondas?

Kalkterroir
Zelfs de wijnboeren uit Gigondas hebben moeite om het unieke karakter van hun wijn te benoemen. Terwijl ik een zeldzaam mooi stuk hertenrug met pepersaus aansnijd, vraag ik aan mijn buurman: “Hoe overtuigt u restaurateurs ervan om Gigondas op de kaart te zetten? Wat maakt Gigondas beter of anders dan Vacqueyras, Vinsobres, Cairanne of Sablet?” Thierry Faravel van Domaine La Bouïssière kijkt indachtig. Na een lange stilte noemt hij het unieke terroir, de kalkrijke bodem aan de voet van de grillige en pittoreske Dentelles de Montmirail. Het is een klein, compact gebied, wat overigens niet alle Rhôneburen kunnen zeggen. Jean-Marie Amadieu van het gelijknamige wijnhuis vult aan. “Onze wijn is geconcentreerder, mede door een lange maceratie. Donker en kruidig met stevige tannines.” Faravel stelt het zelfs zo: “Gigondas is een betaalbaar alternatief voor Châteauneuf-du-Pape, waarvan de kwaliteit lang niet altijd in verhouding staat tot de prijs.”

Ik ga naar huis met een dik boek over Gigondas, met daarin onder meer portretten in tekst en beeld van alle 82 zelfstandige wijnboeren in het dorp. Van de resterende ongeveer 450 inwoners telen er 123 druiven voor coöperaties. Ik vraag me af: zou de huisarts van Gigondas ooit iemand op zijn spreekuur krijgen die niet in de wijnbusiness werkt?

Bewaarexemplaren
Gigondas kan prima rijpen. Zeker de onderstaande flessen die tijdens het diner met de wijnboeren uit die regio werden uitgeschonken. Met wisselend succes, dat wel.
* Montirius, Confidentiel 2005
* Gabriel Meffre, Laurus 1998
* De Saint Cosme, Valbelle 2005
* Le Mas des Flauzières, Terra Rosso 2003
* Notre Dame des Pallières 1995
* Paillère & Pied-Gû 2005
* Saint Gayan, Tradition 2001