Foto 123RF.com

Vacature? Stop!

Ze zijn op. De enthousiaste studenten die in de bediening en keuken werken, zijn op. Slecht nieuws dus. Ik hoorde dat het gebrek aan handjes zelfs zo groot is dat ondernemers geen tweede of derde zaak durven te openen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun concept klopt, ze hebben goed geluisterd naar alle adviezen van deze en gene, maar ze zijn doodsbenauwd voor een tekort aan medewerkers. Bizar.

Door: Maarten Wessels

Ik heb het hier over studenten en scholieren die de gaten in uw roosters opvullen, die hun studiefinanciering aanvullen dankzij een gave bijbaan in de horeca. De vraag is: hoe komt het dat zij op zouden zijn? Ze zijn toch niet ineens foetsie?

Er zijn verschillende redenen waarom er zo moeilijk nieuwe medewerkers te vinden zijn. Zo zijn de spelregels voor een studiebeurs veel strenger, vergeleken met de jaren '80 en '90. Studenten krijgen nu 4 jaar een beurs, de rest moeten ze lenen. Lanterfanten behoort tot het verleden. De jongeren hebben dus beperktere vrije tijd: vaak is er geen ruimte voor een bijbaan, want ze moeten studeren. Naast de overheid, oefenen ook pa en ma druk uit. Ouders vullen liever zelf het maandelijkse tekort aan dan dat ze dat overlaten aan een ondernemer.

Daarnaast zijn er de laatste jaren steeds meer nieuwe horecazaken bijgekomen en die vissen allemaal in dezelfde studentenvijver. Ook blijven veel medewerkers niet meer hangen in hun bijbaan in de horeca; ze vinden vaker een baan die past bij hun studie. Bovendien is het heel pijnlijk duidelijk dat te weinig studenten van horecaopleidingen daadwerkelijk in onze branche terechtkomen.

Maar hoe kom je dan aan medewerkers? Wat mij bijvoorbeeld opvalt is dat vacatureteksten vaak belabberd zijn, zowel in de horeca zelf als de uitzendbranche. “Op zoek naar een nieuwe uitdaging?” “Wij zoeken …” Laatst zag ik zelfs op een poster staan: “Wij zoeken collega’s”, met daaronder 5 vacatures. Op zoek naar concurrenten?

Werkgevers stellen bovendien vaak de verkeerde vragen. “Ben je minimaal 8 uur per week en 2 weekenden per maand beschikbaar? Dan komen we graag met jou in contact!” De ondernemer stelt dit soort vragen in zijn eigen belang.

Draai het eens om. Vraag studenten wat zij nodig hebben om de studietijd of een fantastische zomervakantie aan de Algarve te kunnen betalen. Wat kunt u bieden wat zij willen? Kennis? Korting op de sportschool?

Het is de hoogste tijd om op een andere manier op zoek te gaan. Denk vanuit de potentiële medewerkers, vraag hen wat ze willen. Dus: stop met die vacatures! En vooral met die A4’tjes achter het raam, want die hangen ook al bij uw collega’s.