Tafeltje-verrek-je

Hoeveel mensen kent u die voorafgaand aan een terrasbezoek afspreken om de hele boel eens even lekker in de war te schoppen?

(Photo: NBTC)

Om bewust de medewerkers bediening eens flink over de klink te gaan jagen? Zal ik het scherper stellen? Dat kan. Hoeveel mensen kent u die, wanneer zij met een grote groep een drankje ‘gaan doen’ op een terras, de tafels bij elkaar schuiven om de bediening in de war te brengen? Om eens even fijn te gaan rellen op het terras?

U mag even nadenken, het is ook een lastige vraag. Nul? Ai, dat is nou toch jammer. Volgende vraag.
Hoeveel gasten kent u die aan een vieze (nog te debrasseren) tafel gaan zitten, met als voornaamste reden om de bediening volledig over de zeik te laten gaan? Al geteld? En? Al een vermoeide arm van het turven van de aantallen?

Op beide vragen heeft u naar alle waarschijnlijkheid geantwoord met slechts een minimaal aantal (0).

Het terrasseizoen gaat weer los. Feest. De zon, lekker weer, nieuwe energie en vrolijke, vooral veel vrolijke mensen en gasten. Of moet ik zeggen ‘klanten die een opvoedcursus nodig hebben’? Want zo denken sommigen. Het idee alleen al doet mij vlekken krijgen op plekken waar u en ik ze liever niet hebben. Een cursus voor gasten! Hoe is het mogelijk dat dat überhaupt opkomt bij horecamensen?

Uw terrasgasten zijn bij u met een doel: gezelligheid en genieten van de gastvrijheid. De middelen die ze daarvoor nodig hebben zijn uw tafel, stoelen, eten, drinken en uw medewerkers die hen open en oprecht verwelkomen. Gasten die bij u komen zijn bereid om de controle over hun middag/avond uit handen te geven. Aan u! Het uit handen geven van een deel van jouw eigen controle doe je niet zomaar. Het is een bewuste keuze. Anders had men wel in de achtertuin gezeten met een elektrische barbecue, heater en fles foute wijn. Uw medewerkers krijgen de verantwoording over die controle. Hoe geweldig is dat! Super, een eer om dat werk te mogen doen. Om de gasten volledig in te pakken, tot het moment van de rekening vragen.
Het betalen van de rekening is overigens een middel, het doel is de controle terugkrijgen. Niet te lang wachten dus met het geven van de rekening. Het is immers echt niet leuk om te wachten op jouw eigen controle …

Terug naar bovengenoemde vragen. Die gasten die uit eten gaan en een aantal terrastafels bij elkaar schuiven doen dat omdat ze graag bij elkaar willen zitten. Ze willen een gezellige avond. Zij hebben, en terecht, de overtuiging dat dat geen probleem is. Uw offer? Onderling afspreken op welk tafelnummer alles geboekt wordt.

De gasten die aan die nog vieze tafel gaan zitten doen dat echt niet om u te plagen. Het is hun favoriete plek! De tafel met het mooiste uitzicht! Ze weten zeker dat er snel iemand bij hen aan tafel komt! De kussens zijn nog warm! Vier goede redenen om juist aan die tafel te gaan zitten.

Gasten komen graag bij u, geven hun controle uit handen. Wat te doen?

Tafeltje-dek-je!

Maarten Wessels
maarten@wesselstrainingen.nl
Twitter.com/MaartenWessels