Strijd in wijnland

De wijnboeren van de DOC Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene blijven strijden voor de reputatie van hun wijn. Zij hebben de Italiaanse regering gevraagd om promotie tot DOCG, de hoogste classificatie in Italië.

Hiermee willen zij zich onderscheiden van het groeiend aantal producenten dat prosecco op de markt brengt als Prosecco Indicazione Geografica Tipica (IGT). Een deel van de huidige IGT Prosecco zou de status DOC Prosecco kunnen krijgen, terwijl wijn van mindere kwaliteit niet langer Prosecco op het etiket zou mogen zetten. Of dit laatste voorstel een kans maakt valt te betwijfelen. Protest tegen het Duitse product Rich Prosecco liep in 2006 immers op niets uit omdat de rechter oordeelde dat Prosecco geen beschermde naam is. Prosecco mag op het etiket staan als de wijn is gemaakt van de druif Prosecco, zo luidde destijds de uitspraak.

Alcoholarme wijn
Alcoholarme wijn mag sinds kort onder voorwaarden in Europa worden verhandeld. De hoeveelheid alcohol mag kunstmatig met maximaal twee procent worden verminderd. Met Australië en de VS was al een akkoord gesloten over de handel in wijn met een verlaagd alcoholpercentage. Dat dit niet zou gelden voor Europese wijn was daardoor een onhoudbaar standpunt geworden. Steeds meer wijnbedrijven experimenteren met alcoholarme wijn. Bodega Casa de la Ermita (Jumilla) kwam vorig jaar met een wijn van 6,5 procent alcohol. Het Britse Sovio Wines moest de verkoop vorig jaar staken van zijn Spaanse parelwijn van acht procent. Deze bedrijven profiteren echter niet van de nieuwe regeling, aangezien zij het alcoholpercentage met meer dan twee procent verlagen. Hetzelfde geldt voor het merk Qool (acht procent alcohol) van de Nederlander Ilja Gort, dat dan ook de benaming ‘boisson à base de vin’ zal moeten blijven dragen.

Traditie en vernieuwing
Het was een strijd tussen 'traditie' en 'vernieuwing'. Uiteindelijk kozen de wijnproducenten er in een overgrote meerderheid voor dat hun beroemde Brunello di Montalcino moet blijven worden gemaakt van honderd procent sangiovese. Grote, internationaal georiënteerde producenten als Antinori en Banfi hadden gepleit voor het toestaan van maximaal vijftien procent andere druivenrassen. Met name toevoeging van merlot maakt Brunello ronder, zachter en fruitiger, ofwel toegankelijker en internationaler. Maar het maakt de wijn tevens minder 'tipico Italiano', al moet je soms tien jaar wachten om ervan te kunnen genieten. Ook 'ambachtelijkheid' heeft een grote waarde op de internationale markt, zei Teobaldo Cappellano, producent van die andere wereldberoemde Italiaanse wijn: Barolo, van oudsher gemaakt van honderd procent nebbiolo...

Rode sterren
Geproefd tijdens Sterrenwijn Rood, de jaarlijkse presentatie van het topsegment rode wijn. Gala I, 2005 van Luigi Bosca (Argentinië), een verrukkelijke blend van malbec, petit verdot en tannat. Evenzo geven cabernet sauvignon en petit verdot ruggengraat aan de zachte en sappige malbecdruif in de minstens zo lekkere landgenoot Cheval des Andes, 2004 van Terazzas de Los Andes. In de Argentijnse stemming geraakt besloot ik thuis ook eens de minder prestigieuze wijnen van Luigi Bosca te proeven, maar die vond ik vermoeiend zwaar en log. De Malbec van Doña Paula gooit in die categorie wat mij betreft veel hogere ogen, voor een betere prijs bovendien. Enkele verrassende rode sterren uit andere windstreken: Ribera del Duero Reserva 2006 (honderd procent tempranillo) van Bodegas Portia Prima; Gratius 2004 (honderd procent sangiovese) van Il Molino di Grace (Toscane); en Valpolicella Classico Superiore 2005 van Villa Novare Ognisanti.