Samen sta je sterk

Als sectorvoorzitter Discotheek- en Zaalbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland krijg ik regelmatig de vraag of het zinvol is lid te worden van onze brancheorganisatie. Een terechte vraag want als ondernemer wil je immers direct resultaat zien van je investering.

Door: Esther Herber-Zey, sectorvoorzitter Discotheken- en Zaalbedrijven

De vraag kan ik alleen maar met een volmondig ja beantwoorden. Immers, uit onderzoek blijkt dat ondernemers meer winst maken als zij zich actief inzetten op het gebied van hun personeel, de concurrenten en hun omgeving analyseren, maar ook lid zijn van een brancheorganisatie.

Een stem
Door lid te zijn van een brancheorganisatie realiseer je als ondernemer meer rendement in minder tijd. Veel zie je overigens niet direct terug in je portemonnee. Een branchevereniging is meer dan een kortingsclub. De kracht van een branchevereniging zit hem vooral in de belangenbehartiging. Met bijna 21.000 leden heeft Koninklijke Horeca Nederland een stem. Door gezamenlijk de krachten te bundelen maken we een verschil door onder meer nieuwe regelgeving op zowel landelijk als lokaal niveau op een voor de leden positieve manier te beïnvloeden. Iets wat een individuele horecaondernemer meestal niet lukt.

Rookverbod
Neem nu het rookverbod. Hoewel een aantal horecaondernemers vindt dat Koninklijk Horeca Nederland weinig toegevoegde waarde heeft gehad met betrekking tot deze nieuwe wet, is er achter de schermen een hoop gebeurd. Zoals u weet is de discussie over roken in de horeca niet van vandaag of gisteren en het scheelde niet veel of Nederland was als eerste land van Europa rookvrij geworden. Door een intensieve lobby van Koninklijke Horeca Nederland is voorkomen dat dit al in januari 2004 het geval werd. Wij hebben hierbij steeds vastgehouden aan het uitgangspunt dat de horecaondernemer zoveel mogelijk vrijheid moet behouden om zijn eigen zaak te runnen.

Daar is het niet bij gebleven. Toen minister Klink uiteindelijk besloot om per 1 juli 2008 toch het rookverbod in te voeren heeft Koninklijke Horeca Nederland zich hard gemaakt voor rookruimtes en het toestaan voor roken op het terras. En dat is gelukt. Ook hebben we het voor elkaar gekregen dat de horecaondernemer niet strafbaar is wanneer toch gerookt wordt terwijl hij of zij er alles aan gedaan heeft om dit te voorkomen. Het meest recente voorbeeld is het roken in feesttenten dat de minister wilde toestaan. Voor veel discotheken zou dit voor veel oneerlijke concurrentie zorgen. Door gezamenlijk doortastend op te treden heeft de minister deze passage geschrapt.

Conclusie: lid zijn van een branchevereniging zoals van Koninklijke Horeca Nederland levert een hoop op. De niet-leden onder u die nog niet helemaal overtuigd zijn, nodig ik uit om onze website eens te bekijken.