Richard Moerkerk: ‘Doorgeven van het vuur’

Richard Moerkerk: ‘Doorgeven van het vuur’

Richard Moerkerk is in 2019 verkozen tot de allereerste Bierspecialist in de horeca. Na twee jaar geeft hij de titel door en vertelt hij erover in zijn column.

‘Doorgeven van het vuur’

In het laatste jaar van de hotelschool kreeg iedere student een lijst met persoonlijke vragen. De lijst was lang en de vragen divers. Van de ene vraag kon ik het antwoord zonder na te denken invullen, de volgende vraag was weer een stuk filosofischer en daar zag ik, op dat moment, het nut niet zo van in. Bij mij staat die combinatie garant voor unieke antwoorden. Veel van de vragen ben ik ondertussen vergeten. Het is immers al de nodige jaren geleden dat ik op de hotelschool zat. Maar één vraag zal ik nooit vergeten: ‘Hoe zie je jezelf over tien jaar?’

De stages die ik voor mijn opleiding gedaan heb vonden in België plaats. Het was in de tijd dat er in Nederland, naast pils, enkel een Hoegaardse wit of -in het seizoen- een bockbier gedronken werd. In België was dat wel anders! Vanaf dag één werd ik ondergedompeld in bier en maakte ik kennis met verschillende soorten en smaken. Het heeft me nooit meer losgelaten. Later en terug in Nederland, heb ik mijn studie afgerond en ben ik in de keuken gaan werken. Ik heb me toegelegd op het koken met bieren en het maken van bier en spijs combinaties.

Meld je aan voor Bierspecialist in de horeca 2021

Daarover leren deed ik door boeken over bier te lezen. En op internet was ondertussen een beetje informatie te vinden. Misschien kocht ik niet de juiste boeken en in googlen ben ik nog steeds geen ster, ik leerde -voor mijn gevoel- niet voldoende en snel genoeg. Terwijl ik wíst dat er veel meer informatie was. En dus begon ik aan de opleiding tot biersommelier. Tijdens het invullen van de vragenlijst op de hotelschool had ik nooit gedacht dat ik biersommelier zou worden. Ik wist niet eens dat het vak ‘biersommelier’ bestond! Dat ik geen idee had bleek wel uit mijn antwoord op de vraag over hoe ik mezelf over tien jaar zag, want dat was “Iets dikker en iets kaler…”.

Het was niet dat ik koken niet meer leuk vond, maar ik stopte met werken in de keuken. Ik wilde me alleen nog maar met bier bezig houden. Na best wel wat afwijzingen (aan mijn bierkennis en ervaring werd niet getwijfeld, maar ik werd wel telkens teveel ‘keuken’ bevonden om nog aan de voorkant aan de slag te mogen) kreeg ik de kans om bij Proeflokaal De Boom aan de slag te gaan. Als biersommelier, aan de voorkant. Het bleek de perfecte stap. Naast het ‘gewone’ werk op de vloer groeide ik al snel door naar het geven van maandelijkse bier & spijs proeverijen, trainingen over bier voor professionals en het les geven over bier aan aankomende professionals op scholen, het schrijven van twee maandelijkse columns over bier en het adviseren over het samenstellen van bierkaarten voor horecabedrijven.

Na iets meer dan een jaar in dienst bij De Boom -en deelname aan de wedstrijd- werd ik door Entree Magazine, als eerste winnaar ooit, uitgeroepen tot beste Bierspecialist in de Nederlandse Horeca. Natuurlijk levert dat een ongelooflijk trots gevoel op, maar ook een enorme hoeveelheid aandacht van gasten, kranten, brouwers, magazines, radio, televisie en mensen op straat als ik even naar de viswinkel wandel. Werkelijk fantastische ervaringen om mee te maken! Dit jaar wordt de wedstrijd weer georganiseerd. En met bovenstaand verhaal wil ik eigenlijk alleen maar zeggen dat jouw carrière in de bier gerelateerde horeca hele mooie wendingen kan nemen. Ook als je geen volledig uitgestippeld plan hebt. Ook als je geen sommelier bent. Passie en ambacht, daar gaat het om!

Dit jaar doe ik niet mee met de wedstrijd. Ik mag plaats nemen in de jury, dat is onderdeel van de prijs die ik gewonnen heb. In voorbereiding van de wedstrijd was er laatst een overleg met andere juryleden in Amsterdam. Ik reed met de trein het station binnen en dacht aan de diploma-uitreiking op de hotelschool, ook in Amsterdam, jaren geleden. Het was een gala-avond met muziek en persoonlijke aandacht voor elke student. Mijn mentor noemde tijdens de presentatie geen namen, maar als je jezelf herkende in de persoonsomschrijving die hij door de microfoon riep, mocht je opstaan en naar voren lopen. Mijn aankondiging kon niet missen: “Gedreven, gepassioneerd en over tien jaar ziet hij zichzelf als iets dikker en iets kaler…”

Meld je aan voor Bierspecialist in de horeca 2021