Prosecco wordt Glera (?)

Prosecco heeft de strijd gewonnen. De ‘agrarische piraterij’ zoals de Italiaanse minister van landbouw Luca Zaia het noemt, is een halt toegeroepen.

De ‘echte’ prosecco uit de heuvels tussen de stadjes Conegliano en Valdobbiadene is gepromoveerd tot DOCG, de hoogste wijnclassificatie in Italië. De prosecco uit de omgeving (tussen Friuli en Veneto), tot nu toe aangeduid als Prosecco Indicazione Geografica Tipica (IGT), is op zijn beurt opgewaardeerd
tot DOC Prosecco.

Alleen deze twee wijnen mogen voortaan Prosecco op het etiket zetten. In wezen is prosecco niet langer de naam van een druif, maar de naam van een wijn.

Andere naam
Dit betekent onder meer dat producten als Rich Prosecco (bekend van de link met socialite Paris Hilton) een andere naam zullen moeten bedenken. Hetzelfde geldt voor prosecco uit de nieuwe wereld, zoals de Prosecco van het Australische bedrijf Brown Brothers.

Wijnbedrijven die tot nu toe buiten het productiegebied wijn maakten van de druif prosecco mogen de nieuwe naam voor de druif gebruiken: Glera. Deze naam komt van een de voorouders van de proseccodruif.

Ik denk dat de verstoten proseccomakers iets anders zullen verzinnen, want Glera klinkt niet lekker. Het doet eerder denken aan een schoonmaakmiddel of een nieuw tropisch insect.

Strenge eisen

Voor de nieuwe DOCG en DOC zijn de eisen wel wat strenger geworden. Om de kwaliteit te verbeteren is onder meer de maximale opbrengst per hectare beperkt.

Hopelijk drijft dit de kosten niet te veel op. Het was immers een van de charmes van prosecco dat de prijs vaak net zo zacht was als de wijn zelf.

Naamsbescherming

Om bij het onderwerp naamsbescherming te blijven: een Sauvignon Blanc uit de Loire de naam Kiwi Cuvée geven, mag dat? De Australische rechter vindt van niet. Producent Lacheteau, onderdeel van Les Grands Chais de France (GCF Group), onder meer bekend van JP Chenet en La Baume, verkoopt deze wijn in Europa (hij is ook in Nederland te koop), maar in Australië mag hij zijn wijn geen Kiwi Cuvée noemen.

De naam Kiwi roept uiteraard associaties op met Nieuw-Zeeland, dat van Sauvignon Blanc zijn handelsmerk heeft gemaakt. De New Zealand Winegrowers Association wist het tribunaal ervan te overtuigen dat de naam de misleidende suggestie wekt dat de wijn uit Nieuw-Zeeland komt. Vanwege een overschot aan wijn overspoelt Nieuw-Zeeland de buren de laatste tijd met goedkope Sauvignon Blanc. Het is een goede afzetmarkt, want de Australiërs lusten er wel pap van.

Kreydenweiss
Tot slot een wijn die genoeg heeft aan zijn eigen familienaam. Ik hoorde voor het eerst van Domaine Marc Kreydenweiss toen ik kennismaakte met de wijn van Sepp Moser (Oostenrijk). Wijnmaker Niki Moser noemt Kreydenweiss een van zijn inspiratiebronnen om over te stappen op de biodynamische wijnbouw.

Ik heb zo mijn bedenkingen over de magische wereld van de biodynamische boeren, maar Kreydenweiss is een van die (vele) BDwijnen die zó mooi zijn, dat je álles wilt geloven. Wat een expressieve, evenwichtige, complexe en unieke terroirwijnen maakt die man in de Elzas (Andlau). Verkrijgbaar bij Palles Wines en Heisterkamp wijnkopers.