Prosecco mag overal vandaan komen

Is het prosecco? Is het überhaupt wijn? Sinds kort is Rich Prosecco verkrijgbaar in Nederland, een licht mousserende wijn verpakt in een goudkleurig blikje van twintig centiliter.

Mede dankzij de merchandising met reality-miljonair Paris Hilton worden wereldwijd miljoenen liters van deze bubbels verkocht. Italiaanse wijnboeren protesteerden tegen dit product toen het in 2006 werd geïntroduceerd. Zij verloren de zaak omdat prosecco geen beschermde naam is. Wijn mag prosecco heten als het is gemaakt van de druif prosecco. Basta. Alleen de beschermde naam Prosecco di Conegliano Valdobbiadene is voorbehouden aan de echte prosecco uit een wijngebied ten noorden van Venetië. Rich Prosecco bevat iets minder dan elf procent alcohol. Het hoofdkantoor van Rich is gevestigd in Zuid-Duitsland. Vermoedelijk koopt dit bedrijf proseccodruiven of wijn in bij Italiaanse wijnboeren en maakt daar - in Duitsland of Italië - bubbelwijn van. In theorie zouden de druiven zelfs van Duitse of willekeurig welke andere grond mogen komen.

Varianten
Twee varianten op deze bubbelwijn zijn Rich Passion en Rich Royal. De producent noemt deze wijnbevattende cocktails. Het is dan ook geen wijn, maar een engsel van bubbelwijn met fruitsap of fruitaroma’s, met een alcoholpercentage van iets minder dan zeven. Wijn of geen wijn, het kan natuurlijk best een mooi horecaproduct zijn. Distributeur van Rich Prosecco in Nederland is Jade Drinks.

Cliffs wijnen
Nieuw in het assortiment van Wijnkoperij Wielinga in Leeuwarden: Casa Valduga (Brazilië) en Adega do Cantor (Algarve). Adega do Cantor betekent wijnhuis van de zanger. Die zanger is Cliff Richard. De wijngaard van Sir Cliff ligt vlakbij het toeristische kustplaatsje Albufeira. Cliff heeft zijn in de hitparade verdiende geld goed besteed. Zo huurde hij de Australiër David Baverstock in als consultant, onder meer bekend van Herdade do Esporão, een van de succesvolste wijnhuizen van Portugal. Dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten van de Vida Novawijnen van de zingende wijnboer: internationale stijl, rijp fruit, geconcentreerd, veel kleur, veel alcohol en een gezonde dosis Frans en Amerikaans eikenhout. De blend van Syrah, Aragonez, Alicante Bouschet
en Trincadeira en de Reserva van Syrah en Aragonez zijn krachtige, volle wijnen die na royale beluchting in een karaf ondanks de 14,5 procent alcohol een frisse en fruitrijke traktatie zijn. Voor schappelijke prijzen en met de handtekening van Cliff Richard op het etiket. Meer informatie: www.wielinga.nl en www.winesvidanova.com.

Voor de agenda
Importeur Tire Bouchon (Gouda) presenteert zijn wijnen op 25 augustus in strandpaviljoen Elzenduin.

Mousserende wijn van diverse importeurs zijn te proeven op Bubbles on the Beach in Mango’s Beachclub in Zandvoort op 30 augustus.

Op 1 september staat in het Beatrix Theater in Utrecht Oostenrijkse wijn klaar.

Vinites zet zijn Spaanse wijnen op een rij op 8 september op een nog te bepalen locatie.

Tijdens 500% Wijn op 15 september in het Barbizon Hotel in Amsterdam staan wijnen op  de proeftafel van Imperial Wijnkoperij (Oostenrijk, Duitsland), De Vier Heemskinderen (Frankrijk), New World Wineries (Australië, Nieuw-Zeeland), Anfors (Italië) en Partners in Wijn (Spanje, Portugal, Frankrijk). Op dezelfde dag kunnen Duitse wijnen worden geproefd tijdens Riesling & Co in de Amsterdam ArenA.