Polderwijn en prosecco rukken op

Heb je een vaste hand en affiniteit met sherry? Dan heeft het informatie- en promotiebureau voor sherry ICEX/Vinos de Jerez misschien een leuk bijbaantje voor je. Er worden mensen gezocht die 'venenciador' willen worden om te worden ingezet op proeverijen en presentaties.

Je leert sherry schenken met een venencia (zie foto), maar er worden ook representatieve kwaliteiten en kennis van wijn van je verwacht. Toekomstige venenciadores krijgen een gedegen theoretische en praktische opleiding die wordt afgesloten met een officieel examen in Jerez de la Frontera. Kijk op www.vinosdejerez.nl of solliciteer via jon@foodcom.nl.

Polderwijn
Nederlandse wijn, is dat nou lekker? Volgens de wijngaardeniers zelf wordt de polderwijn steeds beter. De productie is in ieder geval sterk aan het toenemen. De afgelopen twee jaar is het aantal min of meer professionele wijngaarden meer dan verdubbeld. Steeds meer suikerbieten en tarwepluimen maken plaats voor wijnranken. Er zijn in Nederland nu honderdvijftig wijnbouwers die samen op tweehonderd hectare wijngaard op zijn minst een neveninkomen bij elkaar scharrelen. Deze zogenaamde nederwijn is niet langer voorbehouden aan de warmste stekjes in Limburg, Brabant en Zeeland. Nieuwe, vroegrijpende druivenrassen zoals Johanniter, Merzling, Solaris, Regent, Cabernet Cortis en Pinotin maken wijnbouw mogelijk tot op Ameland aan toe.

"De druiven worden steeds beter", zegt Jan Oude Voshaar van Wijngaard Wageningse Berg. "De nieuwe Cabernet Cortis bijvoorbeeld smaakt als de beroemde Cabernet Sauvignon. Pinotin, een kruising met Pinot Noir, is ook veelbelovend. Ik heb goede resultaten met Johanniter, Merzling en Regent." Een exportproduct zal Hollandse wijn nooit worden, maar het kan voor de horeca wel interessant zijn om wijn uit de regio als streekproduct op de kaart te zetten. U kunt zelf proeven of de wijn uit uw provincie daarvoor in aanmerking komt op de open dag van de Nederlandse wijnboeren op zondag 28 september.

Prosecco
Prosecco is niet alleen in Nederland erg populair, ook Groot-Brittannië en de Verenigde Staten importeren steeds meer prosecco. In Engeland is de consumptie sinds 2000 vervijfvoudigd en in de LA Times was onlangs te lezen dat "prosecco momenteel dé bubbel van Los Angeles is". De productie van prosecco in Italië was in 2007 gestegen tot vijftig miljoen flessen, veertien procent meer dan in 2005.

Voor een mooie, serieuze Prosecco Spumante is producent Bisol een uitstekende keuze, verkrijgbaar bij importeur Anfors. Het gaat dan om Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, gemaakt volgens de ‘metodo classico’. Met tweede gisting op fles dus, inclusief het daarbij horende eersterangs prijskaartje. De goedkopere Prosecco Frizzante, die zijn lichte mousse niet krijgt op fles maar in een tank, wordt het meest in de horeca geschonken. Naar een goede Prosecco Frizzante moet je echter goed zoeken. Negen van de tien keer zijn het saaie, lafzoete slobberwijntjes. Daarom was voor mij de IGT Colli Trevigiani van producent Il Colle zo’n aangename verrassing. De wijn is niet moeilijk of complex; wel zuiver, fris, pittig, spannend en gewoon heel erg lekker. Peer, limoen, grapefruit, amandelen, mineralen, mooie fruitzuren, fijne mousse. Een Frizzante met karakter en klasse. Rond de zes euro, exclusief btw, bij onder andere Wijnimport Scheveningen en de Makro.