Koffie vs. thee vs. bier

In the left corner: de ruige koffieboer uit Guatemala. In the right corner: de brave theeboer uit Taiwan. Deze bokspartij kent echter geen winnaar of verliezer; ik zet ze tegenover elkaar omdat het 2 totaal verschillende werelden zijn. De ene is niet beter dan de andere, ik verwonder me alleen over de verschillen.

Laten we beginnen met de koffieboer uit Guatemala. Alleen al die verpletterende entree met zijn krankzinnig dikke 4x4. Op zijn kruin rust een cowboyhoed, aan de riem bungelt een ferm zakmes en om de benen zit een vale Levi’s. Een echte kerel. “Wil je achterin zitten of in de bak staan?”, stelt hij voor. Wat denk je? Staan natuurlijk! Met een rotvaart gieren we over een bergweg richting zijn plantage. Ondanks mijn wankele positie in de bak voel ik me compleet veilig. Aan deze vent kan ik me wel overgeven. Dan roept hij iets vanachter het stuur. “Zie je die kist daar? Daar zit bier in. Pak voor mij ook een fles.” En het zijn geen kleine jongens, nee, het zijn halve liters. Van top tot teen onder het stof arriveren we even later op de plantage. Een tweede bier volgt al snel. En of ik al weet wat voor steak ik die avond wil eten. De toon is gezet, het is nu al een avontuur.

Hoe anders gaat het eraan toe bij mijn Taiwanese theeboer. Met een bescheiden jeepje zet mijn gids ons af bij de plantage, grote offroaders zijn hier niet gepast. En dan de serene rust die hier heerst. Magisch, je kunt ‘m bijna horen. Het enige geluid komt van zingende vogels en de wind die langs de theestruiken ruist. Middenin de velden staat het schattige huisje van de theeboer. Aan biertjes doet hij niet. Laat staan dat we zomaar iets te drinken krijgen. We praten eerst een uur over koetjes en kalfjes voordat de kopjes thee op tafel verschijnen. Thee inkopen is vooral een kwestie van geduld, weet ik inmiddels.

Ik sta te popelen om de velden in te mogen, maar voor het zover is wil de boer me iets laten zien. Wat me te wachten staat? Geen idee. Al ben ik ondertussen wel wat gewend: ooit zat ik 2 uur naar een karaokende theeboer te kijken. Dan komt het. Vol trots toont hij zijn collectie metershoge Hello Kitty-schilderijen. Zelf gemaakt. Ze is echt overal, zelfs in zijn aquarium. Na een uur Kittykijken neemt hij me eindelijk mee de plantage op. Voordat we überhaupt over zaken praten, zijn we dus een werkdag verder. Gelukkig is de thee hemels en onbeperkt te drinken. Daar kan geen bier tegenop.