Foto Jim Ellam

IJskoffie en -cocktails

Het valt niet mee om fatsoenlijke ijskoffie te drinken in de Nederlandse horeca. Het zit ook niet in onze cultuur: de zomers zijn kort en koud, en we zijn van de warme koffie. Toch voel ik aan alles dat we tijdens de zomer die er nu aankomt op diverse plekken heerlijke ijskoffie kunnen drinken. En dat worden onverwachte plekken, met dito koffies.

Dat moet ik even uitleggen. Onlangs sprak ik mijn bartender-vriend Robert Schinkel, die nogal veel reist. Hij vertelde me over een trend die op dit moment in de Verenigde Staten booming is: frozen cocktails. Dit houdt in dat het populair is om traditionele cocktails in een bevroren variant te serveren. Navraag bij Sergej Fokke (Door 74, Regular & Jack) leerde me dat New Orleans de bakermat is van deze trend.

Daiquiri's
Zo is de daiquiri, bij de meesten welbekend als een traditionele cocktail, ook een verzamelnaam geworden voor frozen cocktails waar rum en overige smaken in zitten. In New Orleans vind je nu dus op iedere hoek van de straat een bar waar je daiquiri’s kunt krijgen, vooral om zo mee te nemen. Getapt uit enorme slush-puppy-machines.
Sergej vertelde me ook over de ijskoffie die hij serveert met alcohol naar keuze. Dat deed me denken aan frozen Irish coffee, en voor deze drank zet ik me persoonlijk in. Ik ben er echt fan van en vind het jammer dat deze nog zelden op een traditionele manier wordt geserveerd.

Rendabele hardloper
In onze koffiebar in Eindhoven maakten we er een mooie variant op. Melk, whisky, dubbele espresso en een beetje gecondenseerde melk. Dit vullen we aan met ijs en serveren we - níet geshaket - in een mason jar of jampot. Vervolgens vragen we de gast de drank zelf te shaken, totdat de gecondenseerde melk is opgelost. Het resultaat is een fantastische ijskoffie met subtiele Irish coffee-smaak. Bijkomend voordeel is erg veel lol en beleving voor onze gasten. Daarnaast is het een rendabele hardloper, want het drankje is goed voor te bereiden en kost qua ingrediënten niet veel meer dan een latte macchiato.

Koffie-inspiratie
Nog meer koffie-inspiratie? Op YouTube.com/Coffeelab1 vind je dagelijks een vlog van mij.

Bartrends
In het meinummer van Entree Magazine verschijnt in de rubriek Bartrends een uitgebreid artikel over frozen cocktails.

Tags: