Foto ImageTree

Hobbyprofs

De dag na het Amsterdam Coffee Festival lig ik op tafel bij mijn fysio. 3 dagen beulen zijn achter de rug. Het was een heerlijk gekkenhuis. “Wat voor mensen komen op zo’n beurs af?”, vraagt de beroepskneder, terwijl hij mijn nek losmaakt. Ik som op. Professionals, 9-jarige meisjes die dromen van een carrière als barista, echtgenotes die hun man elke ochtend verrassen met latte art, gepassioneerde thuisbarista’s, hobbytheesommeliers die soms net zoveel weten als de profs. Op het intimiderende af soms. Dat je jezelf afvraagt: wie is hier nu de kenner? Jij of ik? Vergelijk het met een fysiobeurs met duizenden bezoekers die geen officiële opleiding volgden. Ze weten evenveel of meer dan jij en behandelen mensen thuis, mompel ik vanaf de behandeltafel.

Als voorbeeld noem ik een gesprek met een bevlogen bezoeker. Hij informeerde heel nonchalant naar de diameter van de schijven van onze malers. Wat? Dit is profpraat. En waarom wil je dat weten als je thuis koffie maakt? We raakten verder in gesprek. Bleek dat op zijn aanrecht een machine staat van zeker 5.000 euro. De nieuwste maler ernaast, en alles erop en eraan. Spullen die je normaal alleen ziet in een koffiebar. De man wist bij wijze van spreken de herkomst van de schroefjes op te lepelen. Bizar. En hij was lang niet de enige fanaat. Het gemiddelde kennisniveau op de beurs lag enorm hoog.

Wat willekeurige flarden uit gesprekken tussen bezoekers onderling: “Wat voor weegschaal heb jij voor de thee?”, “Gebruik jij thuis ook krachtstroom voor de koffiemachine?”, “Welke waterontharder zit er bij jou tussen?”. Mijn oren klapperden. Dit doen ‘onze’ gasten tegenwoordig ook allemaal thuis? Je weet wel dat er achter de voordeur steeds meer gebeurt, maar om het nu zo te horen is fantastisch. Ik sprak zelfs bezoekers die thuis rauwe bonen branden en plantages bezoeken om de boer te ontmoeten.

Heerlijk om te merken dat er meer en meer ‘gekken’ bijkomen, op het gebied van koffie én thee. Dat werd op het Amsterdam Coffee Festival eens te meer bevestigd. De olievlek spreidt zich alleen maar verder uit. Kwaliteit en kennis worden de nieuwe standaard en de grens tussen hobbyniveau en professionaliteit vervaagt. Misschien praten we straks net zo over koffiemachines als nu over auto’s. Zit je op een feestje bij de buren: wat voor merk heb jij? Echt? Te gek. Welk model en uit welk jaar? O, mooi man. Zin om een rondje te cuppen? Kom!

Vraagt de fysio: “Zeg, hoe zet jij thuis eigenlijk je koffie?”. O, gewoon in de filter.

Foto door: ImageTree