Foto 123RF.com

Handjes

“Pf, ik zou blij zijn als de zomervakantie begint”, sprak de ondernemer enigszins opgelucht. “Dat snap ik”, antwoordde ik begripvol, in de veronderstelling dat hij uitkeek naar de groeiende stroom van gasten, gezellige drukte, omzetverhoging en dus een spreekwoordelijk doekje voor het bloeden na het tegenvallende voorjaar. Dat dacht ik. Maar nee, hij doelde op de dan toegenomen beschikbaarheid van handjes.

Een ietwat onnozele blik maate zich van mijn gezicht meester. Even moest ik graven, maar toen kwam de herkenning. Stiekem had ik gehoopt dat de term handjes inmiddels was uitgestorven. Ik associeer het met kinderarbeid, een minderwaardig hulpsujet, een goedkope oplossing voor een duur probleem, een door een almachtige grootmeester uitgekraaide term richting zijn onderdanen. Handjes moet echt uit het horecawoordenboek.

In de omliggende landen ben je als bedieningsmedewerker écht iemand. Gasten hebben daar respect voor de Gastgeber en garçon, de adviezen die zij geven zijn altijd goed en raak. Daar kun je blind op varen. Daar zijn het vakmensen en zo benadert iedereen hen ook. In ons land is dat wel anders. Veelal worden de parttimemedewerkers wat neerbuigend bejegend. Alsof ze geen beroep uitoefenen. “Al die studenten, die werken voor de centen en hebben niets dat lijkt op plezier in het werk”, zei de ondernemer.

Daarom is het tijd voor een andere term in het horecawoordenboek: f&b-verwenners. Deze dames en heren kiezen er bewust voor om gasten te verwennen met uw fantastische f&b. Zij gaan ervoor zorgen dat elke actie die ze ondernemen leidt tot een blijvende herinnering bij de gast. F&b-verwenners zijn de opkomende helden.

Maar dan moeten ze natuurlijk wel gewaardeerd en geïnspireerd worden door de eigenaar. Dus vroeg ik die bewuste ondernemer hoe hij zijn nieuwe collega’s ging voorbereiden op hun vakantiebaantje. Wat gingen hij en zijn chef uit de kast trekken om hun nieuwe helden zo goed mogelijk voor te bereiden op hun taak? Hoe ging de proeverij van wijnen, kazen of gerechten eruitzien? Wie had hij benaderd voor de uitleg over de speciaalbieren?

Hij werd stil, nu werd zíjn blik onnozel. Ik gaf hem als tip om heel rap het één en ander te gaan organiseren, een mooie avond op te tuigen. Oftewel: hij moest heel snel beginnen met het laten wapperen van zijn handjes.