Foto Kenneth Tan

Festivalpan

Een complete waslijst en een printer die overuren draait. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door alle festivals, vooral food-, van afgelopen zomer op een rijtje te zetten. Maar weinig steden schitterden dit jaar door afwezigheid als het ging om de organisatie van een foodtruckfestival dan wel eet- en drinkfestijn op het plein. Het zou tot acute paniek kunnen leiden als je zo’n lijst bekijkt en bedenkt dat je al die festivals moet gaan bezoeken. De maag en lever zouden het niet overleven.

In mijn omgeving zeggen ook veel mensen dat ze minder uit eten gaan en hun geld liever uitgeven op (food)festivals. Bedreiging? Of juist een mooie ontwikkeling? De f&b-evenementenkalender zal komend voorjaar wel weer uit zijn voegen barsten, dus is het goed om nu al na te denken over wat u in 2016 gaat doen. Zelf een truck kopen? Uw eigen foodevenement in elkaar draaien, een minifestival in uw eigen zaak? Organiseer bijvoorbeeld een weekend waarin u al uw gerechten in kleine porties en op verschillende plekken in uw zaak serveert. De chef een hoge hoed op, alle foodtrucs uit de kast en hupsakee, een eigen evenement. Eén ding is voor mij zeker: de restaurateur die niet in de officiële festivalpan roert, moet zich met zijn eigen zaak zo profileren dat de gasten naar hem toe blijven komen.

En inspiratie te over dus. Kijk bijvoorbeeld naar de Parade. Hoewel dit een reizend evenement is dat zich voornamelijk focust op kleinkunst, worden ook daar de aangeboden f&b-concepten steeds creatiever. Daarnaast kon ik mij tijdens een bezoek aan dit prachtevenement even op een bijzondere manier ontworstelen aan de drukte: door te dansen bij een stille disco. Wat een feest: iedereen zijn eigen koptelefoon oftewel zijn eigen feestje. Met volop gedans en prima muziek, maar dus eigenlijk ook rust.

Daarnaast deed ik van de zomer een aantal dagen Maastricht aan en bezocht ik de moeder aller foodevenementen: ‘t Preuvenemint. Geweldig evenement, fantastisch gegeten, gigantisch druk en goede muziek. En toch, als je daar rondloopt, is het heerlijk om even het Vrijthof af te lopen om een prachtcafé te bezoeken: De Bóbbel. Hier staat geen muziek aan, sterker, er is niet eens een geluidsinstallatie. Het geroezemoes van de gasten en de stemmen van de gastheren zorgen voor een geweldige cadans waar je in gedachten uren op kunt dansen. Geen muziek. Echte aandacht. Puur eten en drinken. Zuiver genieten van al het moois. Wellicht is dat voor de lokale ondernemer wel het antwoord op de almaar toenemende gekte van de evenementen. En dat klinkt mij als muziek in de oren.