Eredivisie

Ter voorbereiding op deze nieuwe reeks columns haalde ik mijn stapel oude magazines van Theme:nl/VENUEZ weer eens uit de kast. Ik had deze bewaard omdat ik het zonde vond om ze weg te gooien en omdat ik in die tijd erg betrokken was bij de totstandkoming van het blad. En zodra je weet hoeveel liefde, toewijding en uren erin zitten, gooi je het niet zomaar weg.

Het moet ergens in 2004 zijn geweest dat Godfried van der Lugt me benaderde om een column te gaan schrijven in zijn nieuwe op te richten magazine. We zijn nu 12 jaar verder en ik ben al die tijd betrokken geweest bij Theme:nl, daarna VENUEZ en nu dus Entree, sowieso altijd als jurylid van de Hospitality & Style Awards. Ik roep ook al jaren: jureren is leren. Er is niets mooier dan in gesprek gaan met bevlogen horecaondernemers die alle tijd nemen om uit de doeken te doen waarom ze de keuzes hebben gemaakt die ze maakten.

Althans: in 2003 noemden we u nog horecaondernemer. Want toen pasten de meeste bedrijven nog gewoon onder ho, re of ca. Toen Theme:nl begon veranderde dat. Er kwamen steeds meer gekke, vreemde en nieuwe zaken. Deze werden vanaf toen concepten genoemd. Prachtige kruisbestuivingen en inspirerende combinaties van ho en re. Of re en ca. Dat zorgde binnen de awards op een gegeven moment voor een nieuwe categorie, want daredevils, hybrids en de beste restyling, daar keken we in 2004 nog niet naar.

Terugkijkend op 2015 lijkt het alsof we de horeca weer terugkrijgen. Bij hotels draait het weer om het verblijf, restaurants maken zich weer druk om eten en drinken, en het café is weer de huiskamer.

Binnen de jury ben ik degene die rechtop gaat zitten als het over de koffie gaat. Want wat ben ik blij te zien dat hier door de hele horeca heen steeds meer aandacht aan wordt gechonken. Neem bijvoorbeeld MaMa Kelly, maar ook De Vooruitgang, Waag en Stan & Co van Debuut. Hier is te zien dat ook high-traffic-zaken optimale koffie kunnen serveren.

En met Bocca in Amsterdam hebben we een award-winnaar voor Best Coffee Concept 2015 waar we trots op kunnen zijn. Hier vind je alles wat vandaag de dag relevant is op koffiegebied. Over smaak valt te twisten, maar bij deze zaak wordt direct duidelijk dat alles in het teken staat van de koffie. Geen poespas. Geen tierlantijnen. Wel de meest interessante koffies die er op dit moment zijn, barista’s uit de eredivisie en een batterij aan apparatuur waar geen einde aan lijkt te komen.

Toch is het hier makkelijk keuzes maken voor de gast. Er is namelijk witte koffie en zwarte. En zodra je die keuze hebt gemaakt, nemen de barista’s je mee op een inspirerende reis naar jouw uiteindelijke, persoonlijke keuze. Een prachtige combinatie van hospitality, techniek, kwaliteit en ambacht. Bij Bocca hebben ze zeer duidelijke keuzes gemaakt. En wie kiest wordt gekozen.

Jeroen Veldkamp
Jeroen@CoffeeLab.nl
Twitter @JeroenVeldkamp
Facebook @Jeroen.Veldkamp.31