Een gouden strik voor de cocktailscene

Het cocktailjaar 2014 is inmiddels alweer in volle gang, en het gaat goed met de scene in Nederland. Natuurlijk ben ik min of meer ambassadeur van alles wat met drank en cocktails te maken heeft, maar eerlijk: we zitten in een goede flow. De start van dit jaar wordt gekenmerkt door onafhankelijke initiatieven, wat mij betreft een duidelijk signaal dat cocktails en bartending in Nederland volwassen zijn geworden.

(Photo: SXC/ Radoslaw Wyadlowski)

Op de Horecava nam bartender-platform Sensez bijvoorbeeld, zijn eigen podium in op de maandag. En zo gebeurde het dat ik na zeven jaargangen als bezoeker van de vakbeurs ein-de-lijk kon aftrappen met een bloody mary. Hulde! De dag bestond uit seminars gehouden door de beste bartenders, variërend van cocktail-spijscombinaties tot de signatuurcocktails van het team van Door 74. De dag werd afgesloten met The Battle of the Brand Ambassadors, waarin vertegenwoordigers van verschillende drankmerken nu eens zelf achter de bar sprongen.

Daarnaast barstten cocktailcompetities als Bols Around The World, Diageo World Class en onze eigen Best Bartender-competitie ook weer los. Wedstrijden die veel voorbereidingen en huiswerk vragen met hun verschillende ronden en deadlines. En dan te bedenken dat de bartenders die eraan meedoen vaak toch al zes dagen in de week werken en lange uren maken. Maar de overwinningen smaken zoet. En als er niet wordt gewonnen? Deze wedstrijden ontwikkelen de creativiteit, kennis en ervaring van bartenders tot een ongekende hoogte. Bartenders: meedoen dus!

En toen waren daar ook nog de Gouden Strik Awards, de allereerste prijzenregen van en door bartenders. Een idee van de gelauwerde Misja Vorstermans en Fjalar Goud, die al jaren met de gedachte rondliepen een keer een awardshow voor ‘de industrie’ te organiseren, zónder sponsors. Wat begon als een uit de hand gelopen grap werd een doorslaand succes; ik denk omdat waardering van je collega’s toch de meest waardevolle is. Op een maandagavond in de Amsterdamse cocktailbar Mystique kwamen honderden bartenders tezamen voor de laagdrempelige verkiezingsavond. Omdat het barwereldje vaak gezien wordt als een Amsterdams onderonsje – en dat ook wel een beetje zo is – was het des te mooier dat Ivar de Lange, eigenaar van cocktailbar Demain in Nijmegen, werd verkozen tot Best Bartender. Er waren negen categorieën; ook bars, competities, merkambassadeurs, menu's en cocktails vielen in de prijzen. En als klap op de vuurpijl mocht ik, zeer verbaasd, de allereerste Hall of Fame-award in ontvangst nemen. De Gouden Strik Awards zijn door de gehele scene met open armen ontvangen en lieten zodoende zien dat het in cocktailland bovenal om verbroedering en erkenning draait.