Foto Flickr.com/ Fred Mancosu

Dansen in de regen

Iedereen kent ze wel: die heerlijke plekjes waar de tijd heeft stilgestaan. Waar niets ooit lijkt te veranderen. Het is er prima zoals het er is, met alle onvolkomenheden erbij. Of misschien juist vanwege die onvolkomenheden, juist omdat het er niet perfect is. Het geheim van deze plekjes? Ze geven ons een heerlijk gevoel, we weten wat we er kunnen verwachten en vooral ook wat niet.

Terwijl de regen tegen de ramen van het blokhutje striemde op ons vakantieadres, schoot de volgende tegeltjes-tekst door mijn hoofd: life is not about waiting for the storm to pass or the sun to shine, it’s about learning to dance in the rain.

Ik zat deze zomer op een grote heuvel middenin de Auvergne. Geen wifi, geen internet, zelfs geen telefonisch bereik. Het dichtstbijzijnde winkeltje was de lokale bakker, 8 kilometer verder, dwars over de stevige heuvels. Dus inderdaad: iedere ochtend voor het ontbijt fietsten we eerst 3 kwartiertjes om brood te halen. Dat had ook bij de supermarkt gekund, 30 kilometer verder, maar dat was lang niet zo lekker en charmant om te doen. En als ik wilde bellen moest ik óf een paar 100 meter verderop gaan staan en hopen op een netwerkconnectie, of die 8 kilometer verder fietsen naar het dorp. Voor een sociale-mediajunkie als ik lijkt dat een ramp, maar niets was minder waar. Ik wist immers waar ik heenging en was er helemaal op ingesteld. Daarmee was het misschien niet perfect, maar toch beter dan ik mij had kunnen wensen. Wat er was klopte en de beleving ervan was uitstekend. Het waren dan ook (in dit geval Nederlandse) ondernemers waar we zaten, die heel goed weten welke ervaring ze aan willen bieden en daar voor de volle 100 procent voor gaan. Niet meer maar vooral niet minder. Op en top bij de tijd en scherp op hoe de gasten hun verblijf ervaren. Tegelijk maken ze scherpe keuzes en communiceren ze deze met overtuiging.

Het is een prachtige dans van gast en ondernemer, van beleving en behoefte versus ondernemerskeuzes. Welke stappen zet je, waarheen zet je ze en waarom? Door wie laat je je leiden en wie leidt eigenlijk de dans? Met de vakantie net voorbij of voor enkelen misschien nog wel in aantocht, is het een prachtmoment om terug te kijken op de zomer en vooruit op het najaar en de winter. De verandering van een seizoen is een goed moment om eens te kijken wat er wel of juist niet moet worden veranderd in je bedrijf. Maak keuzes over wat je je gasten wilt laten ervaren en hoe. Kies hoe je dat gaat uitdragen. Misschien schijnt de zon alweer in je bedrijf, misschien hangen de donkere wolken nog dreigend aan de horizon. Maar zorg in ieder geval dat je danst! Dans met je gasten en maak hun ervaring onvergetelijk. Het hoeft niet perfect te zijn, als het gevoel erbij maar klopt.