Competitietijd!

Van de vaderlandse cocktailscene kunnen we inmiddels wel stellen dat deze floreert als nooit tevoren. Misschien denk je nu: ja Ingmar, dat zal wel, het is bij jou altijd cocktails hier en cocktails daar. Maar geloof mij: er gebeurt echt veel op dit moment.

De maand september was voor mij een goed voorbeeld van hoe de bartender-community in Nederland op volwassen wijze is verbroederd. Onder de noemer A Little Change doneerden de beste cocktailbars van Nederland hun fooi van een vrijdagavond gezamenlijk aan het Nationaal MS Fonds. Een mooi initiatief van enkele bartenders, waarbij ik nauw was betrokken.

Verder gaan er zoveel nieuwe cocktailbars, bars met cocktails en restaurants met cocktailbar open, dat het een uitdaging vormt ze allemaal te (blijven) bezoeken. Als jurylid voor Best Cocktailbar van de Entree Hospitality & Style Awards 2015, word ik dit jaar dan ook geconfronteerd met een luxeprobleem. Er zijn echt meer nieuwe cocktailbars die het verdienden genomineerd te worden dan de 5 die het predicaat kregen.
Het groeiende aanbod van cocktailzaken moet natuurlijk wel worden voorzien van goede bartenders. We moeten waken dat er geen gat ontstaat tussen de vraag naar en het aanbod van echt goede cocktailbartenders. Bartending is namelijk meer dan een bijbaantje naast je eeuwigdurende studie culturele antropologie. Achter de bar staan in een cocktailbar vereist dezelfde toewijding, passie, kennis en ervaring als voor een chef-kok in een sterrentent.

Een professionele bartender moet anno 2015 zijn creativiteit, kennis en techniek dan ook blijven prikkelen en dat kan op vele manieren. Zo zijn cocktailcompetities dit najaar bijna een wekelijks fenomeen. Nieuw bartalent wil ik zodoende aansporen hier zoveel mogelijk aan mee te doen. Ervaren bartenders trouwens ook: competities houden je scherp en voorkomen de alom gevreesde roestigheid achter de bar.

Waarom dus deelnemen? Allereerst omdat het leuk is. Ten tweede omdat het een uitdaging is. Ten derde is het leerzaam. Ten vierde leer je mensen kennen en breid je je netwerk uit. Ten vijfde liegen de prijzen er ook niet om: van nationale faam tot een wereldfinale op een tropische bestemming aan de andere kant van de wereld. En dat terwijl mensen nog steeds vragen wat je echte baan is als je achter de bar staat. De onafhankelijke Best Bartender-competitie van de Entree Hospitality & Style Awards is dit jaar op maandag 16 november. Tijdens de befaamde allround-cocktailwedstrijd worden kennis, vaardigheden, creativiteit en persoonlijkheid langs de meetlat gelegd. De winnaar wordt gekroond op het gala van de awards, op maandag 30 november. Ik daag iedere bartender, van Groningen tot Breda en van Rotterdam tot Amsterdam, uit zich voor deze competitie aan te melden. En dat kan via info@IngmarVoerman.com.