[Column] Misja Vorstermans van ISAAC Academy

Misja Vorstermans is voorzitter van de Nederlandse Bartenders Club, oprichter van de ISAAC Academy, die is gespecialiseerd in het opleiden van bartenders, en jurylid bij de Entree Awards. In de zomereditie van Entree Magazine schreef hij deze column.

Onlangs ben ik gevraagd om ambassadeur te worden van het oneUNIT-platform. Waarbij aandacht gevraagd wordt voor het verantwoord schenken door bartenders. Een mooi initiatief dat ik graag steun. Achter de bar gebeurt veel op het vlak van verantwoord omgaan met van alles… groen, sustainability, re-use, fermentatie, vegan, local, ring drinks, no citrus en vooral geen plastic rietjes. Nou ben ik daar helemaal voor, maar het schuurt ook een beetje. Dat gezond doen en non-alcohol, ik ga ook naar de kroeg om dat juist even te vergeten. Ik moet dan ook gelijk aan Youp van ’t Hek denken: ‘Gadverdamme. Die types die naast je in het café staan en niet dronken worden’.

Water met een smaakje
Waar ik ook moe van word zijn al die non-alcoholische spirits. Een non-alcoholische gin bestaat niet. Dat is water met een smaakje, maakt niet uit wat het marketingteam heeft verzonnen. Ik snap het wel er is veel geld mee te verdienen, maar val mij er niet mee lastig. Nee, dan liever een beetje Don Draper (hoofdpersonage uit de tv-serie Mad Men) of Harvey Specter (uit Suits) volgen en zo’n heerlijke bel whisky inschenken op je werk om een uur of twee.

Tegenbeweging
Dus tijd voor een tegenbeweging: hifu (hi-alcohol full-flavour). Ik weet het, het bekt niet zo lekker als nolo, maar het gaat vooral om het idee erachter. Net zoals die mooie klassieke cocktails als Manhattans, Dry Martini’s en Old-Fashioneds, maar ook een kopstootje – gewoon een jenevertje naast je biertje. Kijk, dat zijn drankjes om je avond mee te beginnen, te eindigen en alles ertussenin. Ik beloof je als je date een Old Fashioned bestelt of een non-alcoholische gin-tonic; dat zijn twee totaal verschillende avonden. ‘Maar het gaat ook om hoe je je voelt de dag erna’, hoor ik de voorstanders van nolo roepen. Dat zien we morgen wel. Bij mij gaat het om het hier en nu, pluk de dag, leef de nacht en meer van dat soort kreten. Ik wil dan ook graag mijn favoriete hifu- cocktail met jullie delen. Eentje waar je ouderwets twee dagen plezier van hebt!

Nuclear Daiquiri | Gregor de Gruyther
30 ml Wray & Nephew's Overproof Rum (63% alc.)
20 ml Green Chartreuse (55% alc.)
25 ml Limoensap
10 ml Falernum

Deze cocktail is ooit verzonnen door de in 2009 veel te jong overleden bartender Gregor de Gruyther. Het geheim is dat ik deze cocktail niet alleen met ijsklontjes shake maar ook met een klein schepje extra crushed ice. En dan iets langer shaken, 10 tot 12 seconden. Man, man, man wat een heerlijke knaller. Proost Gregor!