Column Gerard Molenaar: Het beste bier

Column Gerard Molenaar: Het beste bier

De Mitra Award ging dit jaar naar een brouwerij die mij na aan het hart ligt: Nevel in Nijmegen. De brouwers daar doen alles anders en dat proef je. Zij zijn met hun Meander de overall winnaar van de Dutch Beer Challenge (DBC) en de bijbehorende Mitra Award, vernoemd naar hoofdsponsor Mitra.

Beste Bier van Nederland, dat is een kwalificatie die heel veel publiciteit oplevert. Goed voor de verkoop zou je zeggen, maar het winnende bier, Meander, is al uitverkocht. Nevel beweegt namelijk mee met de natuur.

Dat klinkt wat vaag, maar is heel concreet: lokale en regionale ingrediënten uit het seizoen en een lange rijpingstijd. Neem daarbij de beperkte productiecapaciteit en je weet waarom je dit bier niet morgen op je bierkaart kunt zetten. In die zin kan Nevel de winst niet verzilveren, maar voor de naam van de brouwerij is het winnen van onschatbare waarde. Nevel staat op de kaart.

En hier komt ook het belang van de Dutch Beer Challenge naar voren. Een grote groep experts proeft de ingezonden bieren en beoordeelt die op allerlei aspecten. Of de prijswinnende bieren lekker zijn, bepaalt iedere bierdrinker zelf, maar de winst van medailles toont aan dat een brouwerij in staat is topkwaliteit te leveren. In die zin is de lijst van winnaars voor iedere horecaonderneming een mooi hulpmiddel bij de bierselectie. Maar kijk vooral ook naar andere bieren dan de prijswinnende, want niet iedere brouwerij doet mee.

En is Meander dan echt het beste bier van Nederland? Zoveel bierdrinkers, zoveel ‘beste bieren’. Maar de onderscheiding geeft aan dat Meander het best scoorde van de ruim vijfhonderd inzendingen. Dan doe je het erg goed.

Gerard Molenaar is biersommelier, schrijft voor Entree over bier en verzorgt maandelijks deze rubriek. Hij is ook betrokken bij de verkiezing Huisbier van het Jaar.