Foto Flickr.com/Alias0591

Brancheblurring

Alles stroomt, alles is in beweging. Het is niet anders. We bewegen meer en sneller dan ooit tevoren. Waar gaat het heen? Past wat u doet nog bij vandaag? Wat wil de consument van morgen? Veranderen is niet leuk, want het vraagt erom uw functioneren ter discussie te stellen en afscheid te nemen van vertrouwde patronen. En toch moet het. Zeker als je ondernemer bent.

De geschiedenis is gevuld met voorbeelden van bedrijven die niet meebewogen en dus niet meer bestaan. Denk maar aan Kodak die dacht dat we fotorolletjes bleven gebruiken. V&D die liever salarissen en huur wilde verlagen dan het bejaarde concept ter discussie stellen. Of taxibedrijven die hopen dat vergunningen hen beschermen tegen Uber. Laat ze zich verdiepen in de redenen van het succes. Het gaat in elk geval niet om auto’s, want ’s werelds grootste taxibedrijf bezit niet één taxi.

En de horeca dan? Ook daar gaat de stroom hevig tekeer. Airbnb is inmiddels de grootste ‘hotelketen’ op aarde, zonder ook maar één eigen kamer. Nieuwe debutanten betreden het strijdveld om de gunst van de consument. AirDnD bijvoorbeeld, dineren bij mensen thuis. De reactie van de gevestigde orde is voorspelbaar: maak ze het leven zuur! Onderwerp thuiskoks aan dezelfde wetten, regels, vergunningen en andere obstakels als de professional. Ik denk dan: kijk vooral heel goed (en snel) wat we eventueel van deze indringers kunnen leren.

Kijk zo nu en dan ook wat andere sectoren doen. De kerstperiode laat al een aantal jaren zien dat supermarkten zich steeds meer ontwikkelen als concurrent voor restaurants. Het wordt allemaal steeds deftiger en chiquer, in elk geval op het oog. Want je kunt uiteraard wel amuses in glaasjes verkopen, dat wil nog niet zeggen dat ze ook goed smaken. Smaak, ambachtelijkheid en versheid zijn hopelijk zaken waarin restaurants zich blijven onderscheiden. En ook op het gebied van ambiance en sfeer hebben ze het nodige te bieden als het goed is. Uber nog een laatste keer als voorbeeld. Ik hoorde dat je dit bedrijf kunt vragen om je eten op te halen bij je favoriete restaurant. Als zo’n service groot wordt, bent u er dan op voorbereid?

Hoe u het ook wendt of keert: alles stroomt. De rivier baant zich een weg. Soms kronkelend, breed en gemakkelijk en dan weer smal en met een kracht die stenen verpulvert. Mensen kunnen rivieren in gewenste banen leiden met dammen, dijken en sluizen. Dat kost moeite, maar dat is het waard, want anders kiest de rivier zijn eigen weg. Of u het nu leuk vindt of niet.