Foto Ming Chao

Bloedend hart

Ik begrijp het wel, een longdrink kan ook een cocktail zijn. Een mooie spirit, mixer, een iets ander glas, aparte garnering en bám: je hebt een cocktail. Je hoeft niets te shaken, stirren, throwen of muddlen en elke werknemer kan hem maken. Ook mag je er dan gewoon een cocktailprijs voor vragen. Dubbele bám. Ik begrijp het wel. Maar mijn cocktailhart huilt.

Door: Misja Vorstermans

In mijn ogen is een cocktail namelijk zoveel meer dan een paar ingrediënten in een glas en een mooie garnering. Het shaken is het tot leven brengen ervan, je stopt er persoonlijke energie in, als een soort hartmassage. Door vervolgens aan de gast het verhaal erachter te vertellen, geef je de cocktail the kiss of life. Dan pas zijn de bij elkaar gemengde dranken een cocktail geworden.

Ik wil die jongens en meiden achter de bar dan ook hun passie voor cocktails zien uitvoeren, wil die shaker horen ratelen en vakmanschap zien. En dat laatste komt natuurlijk niet vanzelf, dat heeft veel tijd en training nodig. Daar gaat het dan ook vaak mis: veel ondernemers investeren te weinig in hun personeel. Interne trainingsprogramma’s zijn een zeldzaamheid, terwijl ik elke dag bij ons op de ISAAC Academy zie dat met wat oefening en coaching bartenders sneller en zelfverzekerder worden. Dan heb ik het nog niet eens over training in sales en service.

Voordat u denkt dat deze column een en al doom and gloom is: er gloort licht aan de horizon.

De cocktail is namelijk weer helemaal terug. Men spreekt zelfs over de tweede gouden eeuw ervan en steeds meer beginnende bartenders ontdekken hun passie ervoor. Ook hebben bartenders steeds vaker invloed op wat er op de kaart staat. Positief, want met die creativiteit zit het bij die nieuwe garde wel goed.

Een verse, enthousiaste lichting was onlangs ook aanwezig bij het Nederlands Kampioenschap Cocktails van de Nederlandse Bartenders Club (NBC). De top 3 bestond uit jonge, ambitieuze deelnemers. Ik was vervolgens blij verrast dat Sharai Rodrigues, na een lange periode van mannelijke winnaars, liet zien dat de dames niet onderdoen. Ze won en gaat Nederland in oktober vertegenwoordigen op het WK in Kopenhagen. Ook werkt ze momenteel aan een masterclass voor vrouwelijke bartenders. Kijk, dat zijn initiatieven waar mijn cocktailhart juist harder van gaat kloppen.

Misja Vorstermans is voorzitter van de Nederlandse Bartenders Club en oprichter van de ISAAC Academy, dat gespecialiseerd is in het opleiden van bartenders. Misja@ISAACCompany.com