Avontuurlijke wijnen

Avontuurlijke wijnen. Misschien is dat de beste samenvatting van mijn indruk van de beurs/proeverij ‘Grootse Wijnen, Kleine Importeurs’.

Deze werd in april voor de eerste keer gehouden in Rotterdam. Van zeer pril tot bijna volwassen, van hobbyistisch tot professioneel. Zestig kleine, waaronder veel nieuwe importeurs (er zit flinke groei in de laatste jaren) presenteerden hun wijnen.

Janselijn
Christiaan Janselijn (afbeelding) is met een goed gevulde webwinkel, die al twintig jaar bestaat, niet echt klein meer te noemen. Als zelfstandig importeur van wijnen uit de Bourgogne neemt hij een unieke plaats in.

Hij is er in de loop der jaren in geslaagd om ‘na vele bezoeken en langdurige gesprekken’ bij topproducenten een klein deel van de toch al kleine productie grand crus, premier crus en andere bijzondere cuvées voor de Nederlandse markt los te praten.

Betaalbaar
De chicste wijnen vinden een plek in de kelders en klimaatkasten van vermogende liefhebbers en de tophoreca. Maar er zitten ook mooie betaalbare wijnen van producenten tussen (horecaprijs tien/twintig euro exclusief btw), die interessant zijn voor de wat minder spectaculaire wijnkaarten.

De witte Saint-Aubin van Pierre-Yves Colin-Morey bijvoorbeeld is een mooie betaalbare wijn. Ook de Bourgogne Aligoté van Benoit Ente, de witte Hautes Côtes de Nuits van Méo-Camuzet, de Bourgogne Blanc van Antoine Jobard en een rode Côtes de Nuits Village van Denis Bachelet vallen in die categorie.

Janselijn heeft bijna dertig Bourgogne-producenten in huis en de man weet inmiddels blindelings de weg in het meest gevarieerde en complexe terroir ter wereld.

High Wine
Klein, maar bijzonder is High Wine van de jonge sommelier/wijnconsultant Joram Klipstein. Hij presenteerde onder andere Riesling van het kleine familiebedrijf Dr. Wagner uit Saar.

Wijnen met een ouderwets mooie zoet-zuur-balans, die Duitse Riesling zo’n rijkdom en een lang leven kan geven.

Avontuurlijk
Aangename verrassingen in de categorie ‘avontuurlijk’ zijn de Blauer-Limberger (2007) en de Schwarzriesling (2003) van Weingut Reichsgraf und Marquis zu Hoensbroech uit Baden. De eerste gaat dankzij de mooie tannines en zuren van het fraaie wijnjaar 2007 nog zeker vijf jaar mee, belooft Joram, en de Schwarzriesling (=Pinot Meunier) bewijst na zeven jaar kelderrust welk een prachtig uitgerijpte Bourgogne-achtige wijn het kan geworden.

Lemberger
Lemberger (=Blauer-Limberger, de druif die in Oostenrijk Blaufränkisch heet) van Weingut Pix is ook te vinden in het assortiment van Mark van Bolhuis (markvandewijn.nl). Een bijzondere, krachtige (biologische) wijn uit het unieke, klimatologisch bijna mediterrane wijngebiedje Kaiserstuhl in Baden.

Erg mooi vind ik de Weisser Burgunder Spätlese en de Scheurebe Kabinett van Weingut Enk uit Nahe, beide van de laatste oogst 2009, respectievelijk circa zes en zeven euro exclusief btw. De subtiele zoet-zuur-balans (in de droge wijnen) doet het hem. Soepele, zachte en romige wijnen zijn het.

Perfecte huiswijnen naar mijn smaak.