2011: investeer, profiteer

Wanneer het minder gaat in een bedrijfstak krijgt de instinctieve neiging tot het schrappen van kosten de overhand.

Los van de discussie of dit altijd even zinvol is, moeten met name de investeringen er al snel aan geloven. Maar is dat wel wenselijk? Wat levert dit op de korte termijn op? En: wat zijn delangetermijngevolgen?

Zomaar een paar vragen die het waard zijn om over na te denken vanuit het perspectief van het toekomstbestendig maken van uw bedrijf.

Liquiditeit

De eerste vraag is het eenvoudigst te beantwoorden: wanneer je niet investeert levert dit liquiditeit op. Iedere euro die niet uitgegeven wordt staat op de bank. Of: iedere euro die niet uitgegeven wordt komt niet ten laste van de schuld bij de bank en crediteuren. Tot zover dit basisprincipe van boekhouden.

Punt is natuurlijk dat een lagere schuldenpositie prettig is, soms zelfs noodzakelijk, maar er zijn ook andere consequenties van het niet investeren. Zo loopt het achterstallige onderhoud op en ook de ontwikkeling van uw bedrijf.

En zodra gasten dat in smiezen krijgen kan het snel gaan: gasten vertoeven nu eenmaal liever bij het bedrijf dat netjes bijgehouden wordt en steeds weer vernieuwingen laat zien dan dat het bedrijf getypeerd kan worden als vergane glorie.

Gouden kans
Investeren, juist nu, betekent een gouden kans om uzelf te profileren. U creëert onderscheidend vermogen ten opzichte van uw concullega’s. Gasten hebben goed en snel in de gaten welke bedrijven in beweging zijn en welke stilstaan. Actief investeren in interieur en uitstraling kan dan ook vanaf dag één extra omzet opleveren.

Overigens is het een misverstand dat investeren per se in de zogeheten hardware moet zitten. Ook waar het gaat om reclame-uitingen is het nu een stuk stiller in de diverse media waardoor uw boodschap meer dan voorheen opvalt. Ook prettig meegenomen: investeren kan vaak een stukje goedkoper dan voorheen. Dit geldt voor adverteren, maar ook voor investeringen als verbouwingen, inventaris en interieur.

Zelden heb ik zulke sterke kortingen op apparatuur gezien en aannemers doen er alles aan om hun personeel inzetbaar te houden.

Onderscheid
Uit een vergelijking van bedrijven die ogenschijnlijk moeiteloos moeilijke economische tijden doorstaan en bedrijven die ermee worstelen komt als één van de meest onderscheidende factoren het constant investeren in acquisitie en onderhoud naar voren. Niet alleen onderscheiden de eerste bedrijven zich hiermee in de moeilijke tijden, maar ook zijn deze bedrijven weer volledig op ‘oorlogssterkte’ wanneer de drukke tijden aanbreken en kunnen zij hierdoor optimaal profiteren van toenemende klandizie.

Misschien niet onbelangrijk: bedrijven die voortdurend investeren staan er strak bij en vertonen over het algemeen een hoger dan gemiddeld rendement. Hierdoor zijn deze bedrijven tevens grotendeels verkoopklaar en kan een hogere overnamesom worden bedongen.

Terugverdienen
Ja, investeren voel je in je portemonnee. Maar wanneer de investeringen gericht zijn op het reduceren van kosten of het verhogen van de aantrekkingskracht op gasten, dan kan de investering snel terugverdiend zijn. Vaak is een budget van enkele duizenden euro’s al voldoende om een bedrijf op te frissen in de vorm van schilderwerk, accessoires en wat meubilair.

Wacht niet af en investeer, juist nu. Weet dat ik meer ondernemers ken die spijt hebben dat ze niet eerder geïnvesteerd hebben dan ondernemers die achteraf spijt hebben van hun investeringen.

Reacties zijn welkom op thierry.neufeglise@4ratio.nl.