Ljubljana, Slovenia - May 6, 2016: People sit at the cafe in the old city centre in Ljubljana. Ljubljana is the capital of Slovenia and famous european tourist destination.
Branchenieuws

Nog 1 dag tot de heropening van de terrassen

Vandaag is het Koningsdag en de dag voordat de terrassen officieel weer open mogen. Een dag die normaal één groot feest zou zijn met bomvolle terrassen, geheel in oranje gehuld en feestjes op straat. Nu is het nog een paar uur wachten voordat er weer geborreld en genoten kan worden op de gezellige Nederlandse terrassen. 

Tekst: Fleur Hijmans

Ondernemers maken zich klaar

Ondanks de regels die gehandhaafd moeten worden en de beperkte openingstijden (tussen 12:00 en 18:00), zijn veel ondernemers enthousiast en opgelucht. Ze mogen eindelijk weer gasten ontvangen, persoonlijke service verlenen en de vrolijkheid van gasten die op het terras genieten aanschouwen.

heropening terrassen by ami rotterdam

Ahmed Baglari van By Ami in Rotterdam kan niet wachten: “Ik krijg de kriebels en megaveel energie bij het idee dat je zaak voor een deel weer tot leven komt. Het sociale aspect van mensen om je heen te hebben in de zaak, ze te zien kletsen en genieten. Weliswaar op 1,5 meter afstand, maar 50 gasten op je terras hebben is ook alweer lang geleden.”

“Maar ook het levendige gevoel; muziek, de bar, je personeel bezig zien, glazen, borden, de bonnenprinter, geluid van de bel bij de keuken. Naar al deze prikkels kijken mijn team en ik erg uit. Het voorbereiden was net fietsen, je verleert het niet.”

terrassen heropening buiten

Aanpassen

Toch zal het in de eerste instantie aanpassen en wennen zijn. Veel horecazaken zijn het (nog) niet gewend om voornamelijk overdag de deuren te openen. De zaken die normaal gesproken alleen voor diner openen, moeten even schakelen en het aanbod enigszins bijwerken. Ook voor gasten is dit even anders; uitsluitend in de middag voor lunch uit eten, in plaats van dineren in de avond. Nu zullen alle ogen op de lunchkaart en borrelhappen gericht zijn.

Wat kunnen we verwachten?

In het Verenigd Koninkrijk, werden in de eerste week van heropening van de terrassen al ruim 15 miljoen pinten bier verkocht. Dit liet de British Beer and Pub Association (BBPA) weten. Dat lijkt al veel, maar dat ligt op ongeveer een kwart van het gemiddelde. Hoe vol zullen onze terrassen komen te zitten? Wordt er vooral gedronken? Of zullen er juist veel happen besteld worden? Wat de ondernemers precies te wachten staat is nog de vraag. 

terrassen heropening horeca

Afhankelijk van het terras

Met het heropenen van de terrassen zijn de horecaondernemers meer afhankelijk van het Nederlandse weer dan ooit tevoren. Aangezien er nog geen gasten binnen mogen worden ontvangen, is het terras alles wat ze hebben. Voor ondernemers die geen buitenruimte hebben is het überhaupt nog afwachten. Zij kunnen slechts toekijken hoe deze eerste fase van de heropening verloopt en afwachten wanneer de rest van de horeca ook geopend mag worden.

Op de hoogte blijven van nieuws uit de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief!

Tags: