Ronald van de Streek ‘Bierman van 2021’

Ronald van de Streek ‘Bierman van 2021’

Hij is er weer, de jaarlijkse top 30 van het toonaangevende Bier! Magazine. Een lijst van 30 mensen die afgelopen jaar een bijdrage leverden aan de bierwereld en de biercultuur. Op de eerste plaats staat Ronald van de Streek van de Utrechtse brouwerij Vandestreek Bier.


Bierman van 2021

Met de meedrinkpodcast Fuck Wijn, die hij samen met schrijver Ronald Giphart maakt, leverde Ronald een forse bijdrage aan de bierwereld. Het format, een BN’er aan tafel en thuis meedrinken, zorgt voor een grotere bekendheid van bier. Ook de prikkelende titel helpt natuurlijk mee.

Bierman van 2021

Maar Ronald timmerde ook aan de weg met klophop. VandeStreek brengt al enkele jaren klophop bier uit, een blond bier gebrouwen van deze specifieke hopsoort. Sinds enkele jaren wordt de hop geoogst in Stadstuin Klopvaart, waar klophop zijn naam aan te danken heeft. In deze tuin is in de jaren ‘70 van de vorige eeuw hop aangeplant in een permacultuur. Na 50 jaar wilde vandeStreek bier van heel Nederland één grote hoptuin maken. Daarom werd in april in samenwerking met kunstenaar en hopbier Jamie Nee een project opgezet waarbij iedereen werd aangemoedigd in eigen tuin hop aan te planten. De brouwerij leverde de stekjes.


Ronald van de Streek

Playgroud IPA

Eerder al verraste de brouwerij Nederland met een alcoholvrije IPA van hoge kwaliteit. Voor veel brouwers een benchmark. Inmiddels is de productiecapaciteit voor een groot deel gevuld met deze Playground IPA. Omdat Ronald daarnaast ook nog actief de Utrechtse biercultuur promoot, met de 24 uur van het Utrechts Bier, is hij voor Bier! Magazine de bierman van 2021.

30 biermensen die ertoe doen

In de lijst staan zes Belgen en 24 Nederlanders. Bekende en minder bekende gezichten, maar allemaal mensen die een mooie bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse en Belgische bierwereld. Een kleine selectie uit de lijst.

Mattias Terpstra (4)

Mattias Terpstra is mede-eigenaar van Nevel Wild Ales, brouwer van ‘Het Beste Bier van Nederland’. Een iegenzinnige brouwerij met heel bijzondere bieren die het goed doen bij chefs. Culinaire bieren dus.


Matias Terpstra

Harm van Deuren (9)

Horecabier was het startpunt, maar toen hij Bierfabriek oprichtte, een horecaconcept met huisbrouwerij, viel hij op in de bierwereld. Dit jaar baarde hij opzien met de opening van de imposante Stadshaven Brouwerij in Rotterdam.


Stadshaven Brouwerij

Arjanneke van den Berg (17)

De Gooische Bierbrouwerij heeft in foodhal MOUT in het centrum van Hilversum een prachtig thuis gevonden. De bieren van de Gooische zijn prachtig verpakt en - belangrijker - ze vallen in de smaak. Een prachtig project is de ontwikkeling van Grape Ales in samenwerking met twee Nederlandse wijngaarden.


Arjanneke van den Berg (3e van links)

André Köppen (20)

Horecaman André Köppen kenden we al van het Gulpener Proeflokaal en het AnDer proefglas. Eerder al was hij de man van het Gulpener Bierhuys. Maar sinds dit jaar is hij brouwer op grote hoogte. Niet alleen brouwer, maar ook horecaman in de unieke Reusch van Schimmert.


André Köppen (3e van links) met het team van De Reusch

Peter van der Arend (22)

Peter van der Arend heeft geen introductie meer nodig. Hij opende in de coronacrisis Mikkeler at Morebeer en verrijkt zo het aanbod in Amsterdam. Al meer dan 20 jaar promoot hij met Proeflokaal Arendsnest de Nederlandse bierwereld. Sinds enkele jaren bekroont hij brouwers met zijn eigen award: de Bier Arend.


Peter van der arend (r.), na de uitreiking van de Bier Arend aan brouwerij Vandenbroek

Han Hidalgo (23)

Bier en Jazz. Wie dat hoort denkt meteen aan Han Hidalgo. Sinds jaar en dag verrijkt hij de bierwereld met bierspijscombinaties gekoppeld aan muziek. Zijn website biercuisine.nl is een begrip en er is ook een Belgische versie, uiteraard biercuisine.be.


Han Hidalgo

Bas Jacob (26)

De man achter Zuyd Craft in Maastricht, maar ook brouwer bij Gulpener. Hij ontwikkelde een prachtig bier voor Chateau Neercanne, ten zuiden van Maastricht en levert een mooie bijdrage aan de Maastrichtse biercultuur. Een jonge brouwer om in de gaten te houden.


AndréBas Jacon (l.) bijNeercanne

Benieuwd naar de andere namen? Lees dan Bier! Magazine.