Personeel

Horecapersoneel wil prestatiebeloning

Horecapersoneel is in overgrote meerderheid voor een eigentijds loongebouw met betere decentralisatie en differentiatie van de Horeca-cao. Resultaat gericht werken blijkt geen taboe te zijn: ruim 80 procent kiest voor prestatiebeloning. Studenten willen een aparte, eigen cao. Dat is de uitkomst van een representatief onderzoek van De Unie en TNS NIPO onder de Horeca-werknemers, waaronder ook niet-vakbondsleden

Een resultaatgerichte beloning; meer keuzevrijheid en flexibiliteit per horeca-onderneming en per CAO ?a carte in plaats van een collectief centraal opgelegde CAO. Daarnaast willen studenten een aparte, eigen CAO: "waarom moeten wij meebetalen aan de pensioenen" en een eigentijds loongebouw dat aansluit op verschillen in functies en per horeca-onderneming. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.


Han ter Halle, bestuurder van De Unie: "Van het horecapersoneel is nog geen 10 procent georganiseerd. Dit is voor De Unie reden om niet-leden, de meerderheid, ook invloed te geven aan de horeca CAO-tafel. Met de uitkomst van het TNS NIPO onderzoek geeft De Unie alle medewerkers, ook bijbaners, een stem. De Unie overhandigt maandag 7 januari op de Horecava het rapport met aanbevelingen officieel aan de werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland. De dag erop, dinsdag 8 januari, gaan we de conclusies inbrengen bij het overleg voor een een nieuwe Horeca-CAO.