Personeel

Akkoord cao contractcatering

FNV Catering en werkgeversorganisatie VENECA zijn maandag 3 maart tot een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor de contractcatering gekomen.

Het gaat om een nieuwe cao die loopt van 1 april 2008 tot 1 april 2010 en die geldt voor de 21.000 werknemers in de contractcatering. In de nieuwe cao krijgt het personeel er in de komende twee jaar in totaal 7 procent loon bij.

Aansluiting
Deze loonsverhoging sluit aan bij de wensen van het personeel. Half januari 2008 bleek uit onderzoek in opdracht van FNV Catering dat een hoger loon bij het meeste personeel met stip op nummer 1 staat. Als tweede wilde het personeel een verbetering van de pensioenregeling. Over beide punten zijn vanavond afspraken gemaakt.

Aantrekkelijker
FNV Catering-bestuurder Harry de Wit: "Ik ben tevreden aangezien het werken in de contractcatering financieel een stuk aantrekkelijker wordt gemaakt. Dit geldt met name voor jongeren, die ondervertegenwoordigd zijn in de sector: het personeelsbestand bestaat voor tachtig procent uit werknemers ouder dan dertig jaar. Jongeren tussen de 16 en 20 jaar kunnen tussen nu en april 2010 jaarlijks wel zo'n 10 prcent loonsverhoging tegemoet zien.''

Resultaten
Maandag 10 maart legt FNV Catering het onderhandelingsresultaat voor aan zijn cao-commissie. De belangrijkste behaalde onderhandelingsresultaten zijn: de looptijd van de cao is van 1 april 2008 tot 1 april 2010; per 1 april 2008 is er een loonsverhoging van 3,5 procent; per 1 april 2009 is er een loonsverhoging van 3 procent; per 1 oktober 2009 is er een loonsverhoging van 0,5 procent.

De jeugdlonen worden fasegewijs afgeschaft voor alle werknemers van negentien en twintig jaar en hun lonen stijgen fors waardoor zij op het 'normale' cao-loon uit komen; de komende jaren besteden de partijen aandacht aan het aanpakken en bestrijden van werkdruk; werkgevers betalen per 1 januari 2009 bij individueel pensioensparen maximaal 2 procent van het salaris mee. Per 1 januari 2008 was dit één procent.