Leveranciers

Nederland daalt op lijst internationale congresdestinaties

Nederland is in 2007 gedaald van een tiende naar een elfde plaats op de ranglijst internationale congresdestinaties. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de International Congress and Convention Association (ICCA).

“De (internationale) concurrentie is groot en het verschil tussen plaats 10 en 13 minimaal. Gerichte marktbewerking om internationale congressen naar ons land te halen, is en blijft essentieel”, aldus Eric Bakermans, senior projectco?nator congreswerving
van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). De top drie bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje.

Elk jaar inventariseert ICCA de internationale associatiecongressen. In 2007 noteerden zij voor Nederland 195 congressen, in 2006 waren dit er 187. In Nederland verzamelt het NBTC jaarlijks, in samenwerking met de regionale congresbureaus en -accommodaties, de internationale congresstatistieken binnen Nederland.

Marktbewerking
Om de concurrentie van Europese landen als Itali?n Oostenrijk en opkomende continenten zoals Azi?Japan en China) en Zuid-Amerika (Brazili?het hoofd te bieden is en blijft gerichte marktbewerking essentieel. Bakermans: “Zo voeren we onder andere gesprekken met potenti? partijen die een internationaal congres gaan organiseren. Zodra we kansen zien om het congres naar Nederland te halen, werken we samen met het Nederlandse bedrijfsleven om een voorstel (BID) uit te brengen. Ook organiseren we in diverse landen ambassadelunches zodat het Nederlandse bedrijfsleven en vertegenwoordigers van organisaties die een internationaal congres gaan organiseren elkaar kunnen ontmoeten. Eind vorig jaar hebben we voor het eerst een associatiesymposium georganiseerd waarbij de voorzitters van zo'n 25 nationale en internationale associaties discussieerden over de toekomst van de congresmarkt. Vanwege de positieve reacties organiseren we dit in 2009 weer”.