Leveranciers

HBI Jaardiner in teken van HorecaVakPunt

In kasteel Oud Wassenaar genoten zo'n 160 gasten maandag 14 april van het Jaardiner van het Horeca Branche Instituut.

Eregast was staatssecretaris van onderwijs Marja van Bijsterveldt. Zij prees het initiatief HorecaVakPunt. "Het is cruciaal dat het onderwijs aansluit bij de horecapraktijk."

HorecaVakPunt
HorecaVakPunt is een samenwerkingsverband van leerbedrijven en ROC's dat standaardoplossingen uitwerkt voor de invulling van praktijk-leren in het competentiegerichte horecaonderwijs. Ze streeft naar een manier van opleiden die leerlingen klaarstoomt voor de werkvloer. Dat kan bijvoorbeeld door het onderwijs beter te laten aansluiten op de praktijk, leerlingen een goed beroepsbeeld mee te geven en het bedrijfsleven te betrekken bij examinering.

Voorbeeld
Staatssecretaris Van Bijsterveldt is groot voorstander van een dergelijk initiatief. “De horecabranche heeft een naam hoog te houden als het gaat om opleiden van vakmensen. Dat merk je tijdens dit diner. We werken met elkaar hard aan goed beroepsonderwijs, waarbij de vraag van de werkvloer leidend is. Onderwijs en bedrijfsleven hebben elkaar nodig. Ik hoop dan ook van harte dat andere branches een voorbeeld nemen aan de proactieve houding van de horeca.”

Expertise
Tijdens het diner werkten SVH-meesters en hun leerlingbrigades, waaronder een aantal nationale kampioenen, hard om het de gasten naar hun zin te maken. Vooraf lieten verschillende SVH-meesters hun expertise al zien tijdens een wijnproeverij en demonstraties koken, ijsbereiden en cocktails mixen. Gedurende de avond gaven zij leiding aan de brigades die het diner uitserveerden en de bijbehorende wijnen verzorgden.

Chefs

De chefs d'equipe voor het Jaardiner 2008 waren: Meesterkok Alain Alders (Landgoed Duin & Kruidberg inSantpoort), Meesterschenker Frits Harig (Center Parcs in Zandvoort), Meestergastronoom Leon IJpelaar (Restaurant Chalêt Royal in Den Bosch), Meestergastronoom Nic van Lokven (Restaurant Het Savarijn in Nijmegen) en Meesterijsbereider Luc Blok (IJssalon Luciano in Wassenaar).