Leveranciers

Donner eist hogere lonen in horeca

Onderbetaling in de horeca is volgens minister Donner van Sociale Zaken zo hoog, dat hij van de branche eist op korte termijn met maatregelen voor verandering te komen.

Volgens onderzoek van de Arbeidsinspectie naar het aantal werknemers dat minder verdient dan het wettelijk minimumloon, ligt dat percentage in de horeca op 3,2 procent. Dat is schrikbarend hoger dan het landelijk gemiddelde van 0,3 procent. Als de horeca geen stappen onderneemt om het percentage onderbetaalden terug te dringen, gaat de Arbeidsinspectie gericht controleren op naleving van het minimumloon in de horeca.


Over de gehele linie daalde de onderbetaling tussen 2004 en 2006 van 0,6 naar 0,3 procent (ongeveer 20.000 werknemers), maar de horeca springt er negatief uit. Het brutoloon van onderbetaalde werknemers is ongeveer 9 procent lager dan het brutoloon waar ze wettelijk minimaal recht op hebben. In 2004 was dit nog 13 procent. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van de Arbeidsinspectie, dat deze week bekend werd. Minister Donner heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.


In 2001 werd nog 1,1 procent van de werknemers onderbetaald, vier keer zoveel dan nu is aangetroffen. Volgens Donner zijn de percentages te klein om van een definitief dalende trend te spreken.


Bron: Misset Horeca