Koninklijk: Gulpener Hazy IPA met Maximale Hop

Koninklijk: Gulpener Hazy IPA met Maximale Hop

Gulpener lanceert deze week haar eerste koninklijke bier ooit: Gulpener Hazy IPA met Maximale Hop. Het bier is gebrouwen met hopbellen die geplukt zijn door niemand minder dan Koningin Máxima. Maximale Hop (8,5%) is een stevig en fris bier met mandarijn, citroen en veel hop. Er zijn 500 flessen en de opbrengst van het eenmalige bier gaat naar de jeugdopleiding van de lokale harmonie en fanfare in Gulpen.


Gulpener Hazy IPA
020921, Gulpen: werkbezoek Koningin Maxima aan Gulpener Bierbrouwerij. Foto: Marcel van Hoorn.

Hopplukster

Gulpener kreeg vorig jaar de Koning Willem I prijs voor Duurzaam Ondernemerschap uitgereikt. De prijs wordt gezien als de meest prestigieuze ondernemingsprijs van Nederland en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een bedrijf dat excelleert op het terrein van Duurzaam Ondernemerschap. Ter ere van de uitreiking kwam koningin Máxima op werkbezoek. Ze sprak met boeren en telers en bezocht Gulpeners brouwhuis, het meest duurzame van Europa. De koningin stak ook flink de handen uit de mouwen. Máxima plukte als een volleerd teler een flinke zak verse hopbellen en in de brouwerij deed ze die samen met de brouwmeester in de ketel.


020921, Gulpen: werkbezoek Koningin Maxima aan Gulpener Bierbrouwerij. Foto: Marcel van Hoorn.
020921, Gulpen: werkbezoek Koningin Maxima aan Gulpener Bierbrouwerij. Foto: Marcel van Hoorn.

Hoofdrol voor hop

Brouwmeester Bas Jacob was vastbesloten Máxima’s verse hopbellen een koninklijke hoofdrol te geven. Hij wilde de hop kunnen zien, ruiken en proeven. Dus koos hij voor een hazy IPA. "In het ongefilterde troebele bier kun je de hop nog een beetje zien rond dwarrelen. De smaak en de aroma’s komen vooral door de dry-hopping van verse hopbellen. Máxima deed het zelf. Ze hing zelf de buidel met haar hopbellen in de ketel zodat de aroma’s in het jonge bier konden trekken. Bas voegde uit vaderlandsliefde en voor citruscomplexiteit nog mandarijn (appeltjes van Oranje) en citroen toe en liet het bier dertig dagen hoppen en rusten. Nu is het eindelijk klaar. Het is een heerlijk stevig bier geworden. We mogen niet zeggen dat je het niet te lang moet laten liggen, maar voor een hazy IPA geldt wel: hoe verser, hoe lekkerder", meldt de brouwerij in een persbericht.Limburg

Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, en daarom heeft Gulpener gekozen om de opbrengst van het nieuwe bier aan de jeugdopleiding van de lokale harmonie en fanfare te schenken. Het zijn verenigingen die meer doen dan muziek maken, ze zorgen voor verbinding in de lokale samenleving. Het is die verbinding met alle Limburgers die Gulpener heeft gemaakt tot een duurzaam lokaal merk. Bovendien zijn alle feestjes beter met een fanfare-band, het wordt tijd dat ze dat boven de rivieren ook eens begrijpen. Een beetje hossen, zingen en plezier maken met zijn allen is goed voor iedereen. Zelfs al moet dat digitaal en coronaproof.

Gulpener Hazy IPA met Maximale Hop is beschikbaar op het koninklijk huis, in de Bierwinkel, het BrouwLokaal en de webshop van Gulpener. Zoals voor alle Hazy IPA’s geldt: hoe verser, hoe lekkerder.

Meteen na het bezoek van Máxima sprak Entree met Maartje Rutten van de Gulpener Bierbouwerij. lees het hier.

Fotografie: Marcel van Hoorn.