Innovatie

Watt: eerste duurzame dansclub ter wereld

In het voormalige Nighttown in Rotterdam opent donderdag 4 september Watt, de eerste duurzame dansclub ter wereld.

De initiatiefnemers zijn Aryan Tieleman, Willem Tieleman en Ted Langenbach. "Watt symboliseert kracht, energie en vermogen", aldus Aryan Tieleman.

Podia
De komende maanden transformeert het leegstaande gebouw tot een uniek duurzaam cultureel podium, danceclub en poppodium. De club wil ten opzichte van vergelijkbare clus op elektra dertig procent besparen, op water vijftig procent, op afval vijftig procent en op papier vijftig procen.

Dansvloer
Watt krijgt onder meer een mobiele, energieopwekkende dansvloer van zes bij zes meter. Deze zet de beweging van de dansende menigte om in elektrische energie, die vervolgens gebruikt wordt om de vloer te verlichten. Ook krijgt Watte 'zerowaste bars', bars die een minimum aan electriciteit en water verbruiken.

Waterwall
Ten slotte komt er de Watt waterwall maakt het onzichtbare hemel- en grijswatercircuit zichtbaar. De waterwall start bij de regenwaterbassins op het dak en eindigt via de toiletten bij het riool. "We hergebruiken onder meer de warmte en energie die de clubbers door het dansen produceren. Watt wants your energie", aldus Aryan Tieleman.