Horeca met bierwinkel: een jaar later

Horeca met bierwinkel: een jaar later

Een jaar geleden publiceerde Entree een artikel over horecaondernemers die in de lockdown een bierwinkel openden. Hoe vergaat het ze nu?

Tekst: Gerard Molenaar

Gerrit Verweij en Frank Tulp van Het Rechthuis verkochten de winkel en hebben fors geïnvesteerd in uitbreiding van het restaurant: van 26 naar 110 zitplaatsen met nog een uitbreiding voor de boeg. Roy Brouwer van De Barbier in Hilversum heeft de winkel nog, maar opent binnenkort een barbecuerestaurant in het monumentale pand van de Gooi- en Eemlander. Guido Niehaus van Pub ‘84 in Wolvega heeft de winkel aangehouden, maar maakte er in samenwerking met een ondernemer een drankenspeciaalzaak van. Peter van der Arend gaf tijdens de lockdown al aan dat de winkel van tijdelijk aard was. Hij opende afgelopen voorjaar Mikkeler at Morebeer.


bierwinkel
Frank Tulp en Gerrit Verweij in het nieuwe gedeelte van Het Rechthuis

Het Rechthuis: uitbreiding in plaats van winkel

Het Rechthuis (Mijdrecht) werd een aantal jaar geleden omgebouwd van café naar café-restaurant. Dat is een ongekend succesverhaal geworden. In oktober 2020, toen de horeca (weer) moest sluiten, besloten Gerrit Verweij en Frank Tulp een bierwinkel te openen. Bij de eerste lockdown hadden ze gebruik gemaakt van een mobiele keuken om bij gasten voor de deur te koken, maar dat leek ze voor de winter geen goed idee. Ze huurden de winkelruimte aanvankelijk voor een half jaar. ‘Het opzetten van een bierwinkel vond ik prachtig, maar er in werken wat minder spannend’, zegt Gerrit Verweij. Naast bier en wijn werd er ook tapas verkocht. Maar dit voorjaar stonden Tulp en Verweij toch voor de keuze: huurcontract verlengen of niet. “Een slijter uit de regio had vooraf al aangekondigd de winkel te willen overnemen”, zegt Verweij. “Frank en ik hadden al besloten dat als de verkoop niet door zou gaan, we de winkel zouden aanhouden, want we draaiden goed. Maar tijdens de eerste lockdown hadden we ook al een gesprek gehad met onze buurman, de eigenaar van het Griekse restaurant dat aan Het Rechthuis grenst. Zijn zaak stond te koop, maar we vonden de vraagprijs te hoog. Toen we de winkel verkochten is Frank nog een keer met de eigenaar van het Griekse restaurant gaan praten. Toen ik bij terugkomst zijn gezicht zag, wist ik genoeg.”


bierwinkel
De voormalige bierwinkel van Het Rechthuis

Voor de uitbreiding zat Het Rechthuis vrijwel altijd vol, maar na de forse uitbreiding ook. Tulp: “In het begin van de week hebben we nog wel plaatsen vrij, maar verder zitten we eigenlijk altijd vol.” De uitbreiding midden in coronatijd zal omzetverliezen door de lockdown dan ook niet goed maken. Verweij: “Als je altijd vol zit, valt er niets in te halen. Nu we meer plaatsen hebben is de omzet wel hoger, maar daarmee moeten we een forse investering terugverdienen. Je kan het geleden omzetverlies door de lockdowns niet inhalen.”

Door het grote succes van Het Rechthuis volgt binnen kort nog een uitbreiding met 18 plaatsen. Gedurende de huidige lockdown na 17.00 uur, is Het Rechthuis van vrijdag tot en met zondag open voor lunch en wordt er ’s avonds weer bezorgd.

Bierwinkel Craft & Draft

Peter van der Arend maakte tijdens de lockdown in 2020 van Craft & Draft tijdelijk een bierwinkel. Hij was voor de eerste lockdown in 2020 in gesprek met twee stille vennoten over de verkoop van Craft & Draft aan een medewerker. Toen dat uiteindelijk niet door ging, was de deal dat Van der Arend op basis van een management fee de zaak zou voortzetten. De lockdown veranderde alles. 'Ik zou al het werk doen en de achterstanden moeten inlopen. Dat leek me geen gezonde uitgangspositie. Het lukte me de financiering rond te krijgen om mijn twee stille vennoten in Craft & Draft uit te kopen. Zij hadden mij ooit benaderd omdat ze een growler-zaak wilden openen. Zo is destijds het verhaal van Craft & Draft begonnen.’ Inmiddels is Van der Arend dus 100% eigenaar van Craft & Draft, een van zijn vier zaken.


Mikkeler at Morebeer

Mikkeller at Morebeer

Doordat Van der Arend als gevolg van de coronacrisis extra veel energie in zijn zaken moest steken, wilde hij een van zijn andere zaken, BEER loves FOOD, verkopen. “Er kwamen alleen koopjesjagers op af, dus dat ging niet door. Een van de voormalige vennoten in Craft & Draft is ook importeur van de Mikkeller bieren en omdat ik Mikkel Borg Bjergsø persoonlijk ken, zat ik destijds bij de gesprekken. Toen vorig jaar Gulpener, voor mij een belangrijke toeleverancier, de distributie van Mikkeller op zich nam, zag ik de mogelijkheid om een Mikkeller Bar te openen. Dat was altijd al een wens van me. Ik heb Mikkel toen benaderd. Maar een Mikkeller bar is altijd op franchise basis en dat beperkt je. Ik heb daarom geen officiële Mikkeller Bar geopend, maar na lange gesprekken is het Mikkeller at Morebeer geworden: 50% bieren van Mikkeller, Warpigs, Mikkeller San Diego & Mikkeller Baghaven (15 kranen) en de rest onze eigen Morebeer-bieren, Gulpener en wisseltaps. Het loopt boven verwachting goed. De laatste maanden ligt de omzet boven die van 2019. We gaan het aanbod nog wat verder uitbreiden. Binnenkort gaan we ook de sours van Mikkeller uit de Baghaven brouwerij uitbreiden.


Bierwinkel De Barbier blijft bestaan. Roy Brouwer opent binnenkort ook nog een restaurant

BarBier-ondernemer opent BBQ Pit Woods

Roy Brouwer, ondernemer van speciaalbiercafé De BarBier in Hilversum opende vorig jaar een bierwinkel en houdt die aan. “Veel gasten van het café wilden bepaalde bieren graag kopen en dat kan nu. Andersom kunnen we goed verkochte bieren in de winkel, op de kaart zetten bij BarBier.”

Maar tijdens de lockdown deed Brouwer ook nog een overname. In januari opent hij BBQ Pit Woods, een fine dining barbecuerestaurant, waarbij gasten zicht op de keuken hebben. “Het was altijd al een droom van me om een horecazaak te openen in het monumentale pand van de Gooi- en Eemlander. Er zaten al eerder horecazaken in, maar naar mijn mening is er nooit uitgehaald wat er in zit. Tijdens de lockdown kwam het pand te huur. Qua timing had ik het liever anders gehad, maar nu is de kans er.”

Brouwer investeert dus fors in een tijd van lockdowns. “Ik heb altijd gezegd: ik wil beter uit de crisis komen dan ik er in ging. Met het waarmaken van deze droom gaat dat ook lukken. Ik heb een chef uit een restaurant met ster aangetrokken, niet zomaar een barbecuerestaurant dus.”

Brouwer draait goed met biercafé De Barbier en is ook tevreden over de winkelomzet.


V.l.n.r. Hubert Deddens, Guido Niehaus en Kim Groen

Baron van Wolvega

Guido Niehaus van biercafé Pub ’84 in Wolvega opende vorig jaar de Pub-up Beershop. Na de vorige lockdown besloot hij de winkel aan te houden. Bierkenner Niehaus is inmiddels een samenwerking aangegaan met ondernemer Hubert Deddens, die mede-eigenaar is geworden. Het team bestaat nu naast Niehaus uit whisky-liefhebber Deddens en Kim Groen, die zich over het assortiment wijnen ontfermt. De nieuwe drankenspeciaalzaak, met nog altijd een stevig assortiment bieren, heet De Baron van Wolvega. ‘De Baron is een blijvertje’, zeg Niehaus.