Fonskus: sterke troef van eetcafé D’n Brouwer

Fonskus: sterke troef van eetcafé D’n Brouwer

=Huisbieren, het fenomeen is niet nieuw. Steeds meer horecazaken laten een eigen bier ontwikkelen. Een enkele keer is de ambitie groter en wordt het bier door grote vraag ook in de markt gezet. Fonskus, het bier van Eetcafé D’n Brouwer, is zo’n bier.

D’n Brouwer, een café in Stiphout, in de buurt van Helmond, transformeerde vijftien jaar geleden van ‘gewoon’ café tot eetcafé. Alleen voor lunch, was de bewuste keuze. In de avonduren is D’n Brouwer een café waar je een drankje met borrelhap neemt.

Fons Bombeeck

Een eetcafé op een knooppunt van fiets- en wandelroutes, met altijd meer dan 100 bieren op de kaart. Fons en Lizet, de eigenaren, hebben een groot verwarmd terras gecreëerd. Zes dagen per week is het een komen en gaan van gasten.

Ginvat

Fons Bombeeck “Op de kaart wil ik zoveel mogelijk bieren die niet op Untapp’d staan. Vaak zijn dat Belgische bieren. Maar zelf een bier ontwikkelen was iets waar ik al lang aan dacht. Samen met een vriend ontwikkelde ik een biercocktail en later een eigen bier. Toen we een keer een vat met nog wat gin erin gebruikten voor het brouwen, deden we er likeur bij. Dat werd een lekker bier, maar ik had wel een probleem. Er zat 17 – 18% alcohol in en ik kreeg het niet lager. Da gasten van D’n Brouwer vonden het een heerlijk bier.”

Proefbatches

De volgende stap was een samenwerking met brouwerij ’t Nest in het Belgische Turnhout. Nadat de brouwers het bier van Fons hadden geproefd, zeiden ze dat ze het wel konden brouwen. Ze kwamen met proefbatches, maar Bombeeck keurde ze allemaal af. “Het kwam niet in de buurt van mijn bier. Vervolgens kwamen ze met nieuwe proefbatches. Bij een ervan herkende ik mijn bier. Maar dat brouwsel bleek geen alcohol te bevatten. Ze mengden het ter plekke met een van de andere proefbrouwsels en plotseling was het exact mijn bier. Dan gaan we dat brouwen, zeiden ze.”

De nieuwe verpakking

Uniek

Bombeeck laat het aan veel mensen proeven en de reacties zijn uitsluitend positief. “Iedereen zegt: dit is er nog niet. Ik ga het nu aan slijterijen en andere horeca verkopen via mijn eigen bierhandel Fonskus, ook als private label. Het is niet meer vatgelagerd, zoals het originele bier. De gin wordt meegekookt en de likeur wordt geïnfuseerd. Welke likeur dat is, ga ik je niet vertellen.”

Uitschenkritueel

Omdat de likeur zich aan de bodem van het flesje hecht, moet de onderste centimeter bier in de fles achterblijven en dan gewalst worden. “Als je het dan bij het bier schenkt, zie je het bier verkleuren.”

Fonskus doet het meest denken aan een tripel. Kruidig met uiteraard de invloed van gin en likeur. Die invloeden zijn mooi subtiel waardoor het een aangenaam, doordrinkbaar en allesbehalve saai bier is geworden. Inmiddels heeft het etiket een redesign gehad, waardoor niets een professionele introductie nog in de weg staat.

D’n Brouwer