Financiën

Forse toename afzetprijzen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren de afgelopen maanden bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Dit hangt samen met de fors hogere olieprijs.

Een vat olie kostte in maart, in dollars, gemiddeld 67 procent meer dan een jaar eerder. De invloed van de duurder geworden olie op de afzetprijzen werd echter getemperd door de val van de dollar ten opzichte van de euro. Onder invloed van de duurdere olie waren de afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie in maart 38 procent hoger dan een jaar eerder. Zonder de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie bijna 6 procent hoger dan in maart 2007.


Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie rekenden bijna 12 procent meer voor hun producten dan in maart 2007. De toename ligt sinds juli 2007 onafgebroken boven de 10 procent. Ook in de chemische industrie bleven de afzetprijzen met 9 procent sterk toenemen. Niet in alle bedrijfstakken werden de afgezette producten duurder. In de basismetaalindustrie waren de prijzen voor de achtste maand op rij lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van februari stegen de afzetprijzen met 1,2 procent. De prijsstijging van op de Nederlandse markt afgezette goederen bleef daarbij iets achter bij die van ge?orteerde producten.