Branchenieuws

Vmbo'ers tonen culinaire kunsten tijdens kook- en serveerwedstrijden

In een landelijke kook- en serveerwedstrijd stond donderdag 13 maart het culinaire talent van 24 vmbo'ers centraal. De leerlingen, afkomstig van acht verschillende vmbo-scholen, trokken tegen elkaar ten strijde op het Kennemer College in Heemskerk en konden prijzen winnen op het gebied van koken: techniek, koken: hygi?, serveren: techniek ?erveren: gastheer/-vrouw.

Voor de wedstrijd moesten de kandidaten een viergangenlunch klaarmaken voor een deskundige jury ?vier echt lunchgasten, die speciaal voor dit evenement waren uitgenodigd. De jonge kooktalenten lieten toen zien dat ze diverse technieken stevig onder de knie hadden.
De toekomstige gastheren/-vrouwen lieten zien dat ze bedreven waren in het omgaan met gasten en het uitserveren van de gerechten aan tafel. Ook was hun wijnkennis goed.

Alle verrichtingen werden beoordeeld door een vakkundige jury met klinkende namen, zoals Peter Bruins (restaurant De Bokkedoorns), Richard Meijer (restaurant Meiijer's), Timo Munts (restaurant Merlet), Jos Paulissen (t'Gildehuys) en Richard Plat (Auberge Damhotel ) en (specialist op het gebied van hygiene) Richard Tillart (Label Lord). De conclusie van de jury: “Gelet op leeftijd en opgedane kennis was deze wedstrijd van hoge kwaliteit; er werden hoge scores behaald. De toekomst van de horeca ziet er met dit type leerling zonnig uit”.

De eerste prijzen zijn gewonnen door:
* kookteam Chelsea Hayter en Jordy Reebergen, Hubertus College uit Amsterdam (koken: techniek)
* kookteam Jasper Schoon en Marcel Tuininga, Titaan uit Hoorn (koken: hygi?)
* Justin Mooijer, Hubertus College uit Amsterdam (serveren: techniek)
* Justin Mooijer, Hubertus College uit Amsterdam (serveren: gastheer/-vrouw)

Volgend jaar vinden er opnieuw regionale culinaire kook- en serveerwedstrijden VMBO plaats.