Branchenieuws

Oud Sluis in top-50 Beste Restaurants ter wereld

Het restaurant Oud Sluis in het Zeeuwse plaatsje Sluis behoort voor het derde achtereenvolgende jaar tot de vijftig beste eetgelegenheden ter wereld.

Het Spaanse restaurant El Bulli staat op de eerste plek, net als de voorgaande twee jaren.

Dat meldt Elsevier naar aanleiding van de lijst die het Britse blad Restaurant ieder jaar presenteert. Oud Sluis, dat in november 2005 zijn derde Michelinster kreeg, staat op de 42e plek in de lijst, een stijging van drie plaatsen ten opzichte van vorig jaar. In de top-50 noch in de top-100 komen andere Nederlandse restaurants voor.

Experts
De lijst wordt samengesteld door meer dan drieduizend experts uit 23 regio's uit de hele wereld die hun top-5 favoriete restaurants opgeven. In Benelux mochten 31 experts, onder wie chefkok Ron Blaauw en culinair recensent Mac van Dinther, hun mening geven.

Sergio Herman
Chef-kok Sergio Herman werd in Elseviers jaarlijkse koksenquête al drie jaar op rij door zijn collega's uitgeroepen tot beste chefkok van Nederland. "Ongelofelijk, geweldig, ongekend, top!". Zo omschreven de chef-koks Herman. Hij is volgens veel collega's vernieuwend, origineel en ontzettend creatief "op eenzame hoogte in Nederland". Zijn smaakcombinaties en structuren worden veelvuldig geprezen. "Sergio is vernieuwend zonder de smaak uit het oog te verliezen." Ook zijn bescheidenheid geldt als pluspunt. "Hij is de beste, maar heeft noch kapsones, noch een grote mond."