Branchenieuws

Durf in de spiegel te kijken!

Steeds meer discotheek- en zaalbedrijven hebben het moeilijk. Sommigen beperken zich tot een openingsdag per week, het publiek komt steeds later en de omzetten lopen zienderogen terug. Bedrijven zijn in een negatieve spiraal beland en het is bijzonder lastig om daar zelf weer uit te komen. Nu kunnen we als discotheek- en zaalbedrijven heel gemakkelijk anderen de schuld geven van de problemen. En voor een groot deel kan ik u daar ook echt geen ongelijk in geven.

Hoe kun je immers het hoofd boven water houden als je weet dat:
- de illegale keten en schuren als paddenstoelen uit de grond komen en de overheid hier niets aan doet;
- per 1 juli een rookverbod wordt ingevoerd, terwijl 60% van de caf?en discotheekbezoekers rookt;
- jongeren steeds meer en andere vrijetijdsbezigheden hebben en hun weekenden dus anders indelen dan vroeger;
- er steeds meer geld moet worden ge?esteerd in veiligheid voor personeel en gasten.

Laat ik het dan nu eens over een andere boeg gooien: wanneer durft u eens in de spiegel te kijken en zelf acties te ondernemen om uw bedrijf te redden? Samen met mijn sectorbestuursleden van Discotheek- en Zaalbedrijven willen wij er alles aan doen om u daarin te helpen, maar u moet hier wel voor open staan. Wij werpen u een reddingsboei toe. Klampt u zich hieraan vast of wilt u liever verdrinken?

Om u te kunnen helpen zult u eerst kritisch naar uw eigen positie moeten kijken. Hoe goed draait uw onderneming? Wat kunt u doen om uw omzet te verhogen? Wat willen uw gasten? Speelt u voldoende in op nieuwe trends en de behoeften van uw gasten? Gooit u al uw passie in uw onderneming? Bent u vernieuwend bezig? Durft u de keiharde realiteit onder ogen te zien?

Om te weten welk product bij welke doelgroep hoort, onderzoeken we hoe de jeugd denkt en zich gedraagt met een uitvoerig onderzoek in samenwerking met marktonderzoekbureau De Vos & Jansen. Met de resultaten en bevindingen uit dit onderzoek kunt u aan de slag om te kijken of dit toepasbaar is op uw bedrijf. Uiteraard kan Koninklijk Horeca Nederland extra begeleiding verzorgen in groepsverband of zelfs op individuele basis.

Meld u vandaag nog aan!
Als sectorbestuur zijn wij van mening dat het uitermate belangrijk is om niet achterover te leunen en maar te blijven hopen dat het wel goed komt. Daarom organiseren wij in april en mei interactieve bijeenkomsten (geleid door De Vos en Jansen) om met elkaar de problematiek te bespreken en aan te pakken. Aan de hand van het aantal aanmeldingen (en vanuit welke regio) worden data en locaties voor deze bijeenkomsten vastgelegd. Kortom: laat ons weten of u onze reddingsboei vastpakt en meld u vandaag nog aan bij onze sectormanager Ren?ouwens (r.nouwens@horeca.org)!

Ik ben ervan overtuigd dat dit u absoluut helpt om weer in een gezonde bedrijfssituatie te komen. Het is natuurlijk altijd uw eigen keuze. Maar zoals het spreekwoord zegt: verandering begint bij jezelf!

Esther Herber-Zey
Sectorvoorzitter Discotheek- en Zaalbedrijven
Koninklijk Horeca Nederland