Branchenieuws

Chinese horeca onderscheidt zich

Als nieuwe voorzitter van de sector Chinees-Indische Bedrijven wil ik me eerst even aan u voorstellen. Mijn naam is Alex Chang. Ik kom uit een Chinees horecagezin. Na mijn studie aan de faculteit Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente heb ik gedurende de eerste periode van mijn loopbaan bij twee ingenieursbureaus gewerkt. Via mijn ouders ben ik sinds 2000 weer teruggekomen in de Chinese horeca. Momenteel ben ik mede-eigenaar van het Chinese restaurant Chang-i te Amsterdam, het Chinese restaurant de Proeftuin te Enkhuizen en hotel Apple-Inn te Amsterdam.

Het is een grote eer dat ik de voorzitter mag zijn van deze bloeiende sector. Ik noem de Chinese horecasector bloeiend, omdat deze sector de afgelopen jaren een groot aantal veranderingen heeft doorgemaakt. Bijvoorbeeld:

- 5 jaar geleden was het fenomeen 'wok restaurant' nog onbekend voor vele Nederlanders. Inmiddels is de wokformule een concept geworden dat bekend is bij alle Nederlanders.
- Na het succes van de wok formule voor restaurants is het momenteel de formule van ' Wok-to-Go' die erg in trek is bij de afhaallocaties. 'Daily wok' streeft de komende jaren naar een groei van 25 extra vestigingen en 'Wok-to-Go' breidt steeds verder uit.
- In tegenstelling tot hun ouders, kiezen de jonge Chinese horecaondernemers bewust voor een carri? in de horeca. Men wil geen eenheidsworst verkopen, maar wil zich juist onderscheiden door presentatie, dienst, producten en entourage. Dit soort vernieuwingen kunt u ook terugvinden in de namen de nieuwe Chinese restaurants. In plaat van de 'Chinese Muur' of 'Lotus', worden de namen met zorgvuldigheid gekozen, bijvoorbeeld 'Orbit', of 'Jasmijn en Ik'.
- 5 jaar geleden kampten veel Chinese restaurants met een groot tekort aan koks. Dankzij de inspanning van de sector is er sinds eind 2006 een nieuw horeca convenant, waardoor er in 2007 meer dan 400 koks uit China naar Nederland zijn gekomen. Zodoende is de personeelsproblematiek verzacht.
- Met blijdschap heb ik tijdens de afgelopen Horecava vernomen dat de heer Lao Shi Chiao van snackbar King Lao uit Nieuw Vennep bij de vakwedstrijd 'Het Lekkerste Snackmenu' de tweede prijs heeft gewonnen met zijn Snackmenu 'Beijing'. King Lao laat zien dat de Chinese cafetaria's hoge kwaliteit bieden. De heer Chiao is een voorbeeld voor inmiddels meer dan 1.000 Chinese cafetariahouders.

De wereld verandert. Wil je overleven dan moet je met de tijd mee. De Chinese horeca heeft de afgelopen jaren haar dynamiek laten zien. Als sectorvoorzitter wil ik graag een bijdrage leveren aan de verdere vernieuwing in de horeca en in het bijzonder de Chinese horeca.

Alex Chang
Sectorvoorzitter Chinees-Indische Bedrijven
Koninklijk Horeca Nederland